Τι είναι το Χοσάφι;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Χοσάφι;

Απαντήσεις

Το χοσάφι ή χουσάφι είναι μια κρύα κομπόστα που φτιάχνεται από αποξηραμένα συνήθως φρούτα, ιδίως δαμάσκηνα, σταφίδες και βερίκοκα. Είναι δάνειο από τα τουρκικά (hosaf), περσικής αρχής (hosab), κι αν αναλύσουμε τη λέξη στα συστατικά της, θα δούμε ότι σημαίνει «ευχάριστο νερό». Η λέξη είναι ζωντανή μια και το έδεσμα συνεχίζουν να το φτιάχνουν (κυρίως απόγονοι προσφύγων από τον Πόντο και την Καππαδοκία).

Στη Μικρασία, με το χοσάφι έκλειναν τα γεύματα τους. Ο Τ. Αθανασιάδης στα Παιδιά της Νιόβης έχει μια ανάλογη σκηνή: «Η δούλα σέρβιρε σε μπακιρένια τάσια χοσάφι παγωμένο με χιόνι του Μποζντάγ». Το εκτιμούσαν πάρα πολύ, μάλιστα υπάρχει και μια τούρκικη παροιμία: «τι νιώθει το γαϊδούρι από χοσάφι;» - εμείς λέμε κάτι παρόμοιο, αλλά με βλάχο και σφουγγάτο.

Χοσάφι φτιάχνουν οι καλόγεροι και όσοι νηστεύουν - τους βαστάει στις νηστείες, μάλιστα κάποιος το είχε αποκαλέσει power drink των νηστευόντων. Στην Τουρκία το δίνανε και στους ασθενείς στα νοσοκομεία. Επίσης, θεωρείται ένα κι ένα για τη δυσκοιλιότητα.Προσθήκη νέας απάντησης