Τι είναι Χασιμότο;


Τι είναι η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο;

Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Το έτος 1912 ο γιαπωνέζος γιατρός Hakaru Hashimoto (1881 -1934) περιέγραψε για πρώτη φορά αυτή τη θυρεοειδίτιδα Χασιμότο, μια χρόνια φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα. Τιμής ένεκεν λοιπόν, δόθηκε το όνομά του σε αυτή τη νόσο.

Στη δυτική Ευρώπη έχει διαγνωστεί πλέον το 1-2% του πληθυσμού από αυτή τη νόσο. Ωστόσο υπολογίζεται ότι το 6-8% (δηλαδή ένας στους 14!) του πληθυσμού πάσχει, ενώ δεν το γνωρίζει. Οι Γυναίκες νοσούν 8 έως 10 φορές πιο συχνά από ότι οι άντρες. Η Hashimoto δεν κληρονομείται 100%, ωστόσο εφόσον νοσεί ένας στενός συγγενής, αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσει κάποιο μέλος τις οικογένειας.

Παιδια βρηκα αυτο το αρθρο σχετικο με το Χασιμοτο, βάζω ένα απόσπασμα

Η θυρεοειδίτιδα ή νόσος του Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αναγνωρίζει τα κύτταρα του θυρεοειδή αδένα ως δικά του, τους επιτίθεται και σταδιακά τα καταστρέφει, οδηγώντας τελικά σε υπο-θυρεοειδισμό. Συνήθως εκδηλώνεται μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο μεταβολικών διαταραχών που είναι και τα πραγματικά αίτια ανάπτυξης της νόσου και τα οποία θα εξετάσουμε παρακάτω.

Δείτε εδώ ολόκληρο το αρθρο https://www.drtsoukalas.com/thireoeiditida_hasimoto-su-232.html

Προσθήκη νέας απάντησης