Τι είναι το Γιαγλίδικος;


Και από που προέρχεται;

Απαντήσεις

Αν υπάρχουν λέξεις που ακουστικά ταιριάζουν απόλυτα με τη σημασία τους, μια απ' αυτές είναι και το γιαγλίδικο, που τη λες και γεμίζει το στόμα σου! Γιαγλίδικο είναι το φαγητό που έχει παρασκευαστεί με μπόλικο βούτυρο ή λάδι, το λιπαρό. Δάνειο από το τουρκικό yagli, που σημαίνει «λιπαρός» (yag το λίπος), λέξη που ακούγεται ακόμα σε μαγειρικά συμφραζόμενα.

Φυσικά, η λέξη μπορεί να χρησιμοποιείται θετικά, όπως από τον Π. Κουσαθανά για κάτι κεφτέδες που φτιάχνουν στη Μύκονο («Μεγάλους μεγάλους, και μακρουλούς, με μυρωδικά βότανα του νησιού, δεν έχει πιο γιαγλίδικο και νόστιμο πράμα»), μπορεί όμως και αρνητικά: «κι άλλα διάφορα ουγγαρέζικα πιάτα πατημένα στην πάπρικα, βαριά και γιαγλίδικα» (Μ. Καραγάτσης, Γιούγκερμαν). Η Λωξάντρα, δεν υπάρχει αμφιβολία, επαινετικά τη χρησιμοποιούσε: «Πού τα γιαγλίδικα σιμίτια του Καράκιοϊ! Μχ! Πόλη και πάλε Πόλη!»

Ο Σπύρος Μελάς, σε χρονογράφημα του 1927 στο Έθνος, κρατάει αποστάσεις: «Η κουζίνα μας, μολονότι συμφορά του στομάχου, πικάντικη, γιαγλίδικη, ανατολίτικη, πολυμπαχαρισμένη [...]», ενώ ο Μάριος Πλωρίτης είχε παρομοιάσει την ταινία Λόλα Μοντέζ του Οφύλς με «ένα πλούσιο πιάτο, φτιαγμένο από τα πιο γιαγλίδικα υλικά, μα χωρίς αλάτι, χωρίς πιπέρι και χωρίς μαγειρική φινέτσα». Χρειάζεται κι η φινέτσα, βέβαια.Προσθήκη νέας απάντησης