Τι είναι το ενεργειακό τζάκι;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

γειακό είναι το τζάκι το οποίο εκμεταλλεύεται το μεγαλύτερο ποσοστό της θερμότητας που παράγεται από την καύση του ξύλου, διοχετεύοντάς την στον εσωτερικό χώρο. Η διοχέτευση θερμού αέρα στον χώρο προέρχεται από την εισαγωγή φρέσκου (εξωτερικού) αέρα σε έναν θάλαμο που περιβάλλει την εστία. Ο θάλαμος θερμαίνεται, από τη ζέστη που μεταδίδουν τα καιγόμενα ξύλα σε αυτόν και στη συνέχεια μέσω σωληνώσεων και περσίδων, διοχετεύεται με φυσική ή μηχανική ροή θερμός αέρας σε μια επιθυμητή διεύθυνση μέσα στον χώρο.

Είναι εστίες με πόρτα και έχουν κεραμικό τζάμι το οποίο σφραγίζει αεροστεγώς.

Τα πλεονεκτήματά του είναι:

  1. Υψηλή θερμική απόδοση (έως και 83%).
  2. Οικονομία στην κατανάλωση ξύλου (έως και 2 Kg/h).
  3. Πολύ περιορισμένη εκπομπή καυσαερίων.
  4. Δυνατότητα ελέγχου του επιπέδου καύσης ανάλογα με την επιθυμητή θερμοκρασία.
  5. Μεγάλη ασφάλεια λόγω της πόρτας.
  6. Δυνατότητα μετάδοσης της θερμότητας στο χώρο με μηχανική ή φυσική ροή.
  7. Αποφυγή οσμών και καπνού στο χώρο μας.

Η μέγιστη απόδοση του ενεργειακού τζακιού επιτυγχάνεται όταν η πόρτα είναι κλειστή. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί και με την πόρτα ανοιχτή, χωρίς να στερεί καμία από τις απολαύσεις του τζακιού, όπως τη θέα της φωτιάς και το ψήσιμο.

Οι θερμικές εστίες (τζάκια καλοριφέρ) είναι ιδανικές για θέρμανση και παραγωγή ζεστού νερού προς χρήση, κατασκευασμένες από ατσάλι μεγάλου πάχους (σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς) και μαγκάλι από μαντέμι, διακοσμούν και ζεσταίνουν το σπίτι παρέχοντας συνεχώς ζεστό νερό προς χρήση. Οι θερμικές εστίες έχουν άριστη θερμαντική απόδοση και είναι μελετημένες ακριβώς για την καύση του ξύλου με τρόπο οικολογικό και οικονομικό και χάρη στο σύστημα διπλής καύσης η απόδοση υπερβαίνει το 80%.

Η λειτουργία είναι ανάλογη με εκείνη του κανονικού τζακιού, όσον αφορά στο άναμμα, στη ρύθμιση της απορρόφησης των καπνών και στη συντήρηση. Το ζεστό νερό αποστέλλεται ταχύτατα με τη βοήθεια αντλιών στην εγκατάσταση θέρμανσης.Τα ενεργειακά αερόθερμα τζάκια είναι εστίες καύσης ξύλου κλειστού τύπου με πυρίμαχο τζάμι. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: 

 

        1.Μονού τοιχώματος. Εστίες φτιαγμένες εξολοκλήρου από μαντέμι.

Ο αέρας που περνάει περιμετρικά από την εστία, ζεσταίνεται, ανεβαίνει ψηλά , με φυσική ροή, και βγαίνει στο δωμάτιο μέσω περσίδων.  Περιορισμένης θερμικής απόδοσης. Ιδανικά για την θέρμανση ενιαίου χώρου  μέχρι 60-70 m².

1. Κύρια είσοδος και ρυθμιστής εισαγωγής αέρα  καύσης (για τον έλεγχο της κατανάλωσης ξύλων)

2. Air wash (εισαγωγή αέρα για την μείωση λερώματος του τζαμιού)  

3. Εξαγωγή καπναερίων

4. Είσοδος φρέσκου αέρα για θέρμανση

5. Φρέσκος αέρας για θέρμανση μεταξύ συσκευής και περιβλήματος.

6. Κίνηση του αέρα καθώς θερμαίνεται

7. Έξοδος θερμού αέρα από περσίδες στον χώρο

 

 

    2.    Τριπλού  τοιχώματος.Τα δύο εξωτερικά τοιχώματα είναι φτιαγμένα από χάλυβα, ενώ το εσωτερικό μπορεί να  είναι από χάλυβα, μαντέμι, κεραμικό ή πυρότουβλο.

 

Ο αέρας περνά ανάμεσα στα δύο εξωτερικά τοιχώματα της εστίας, ζεσταίνεται, με φυσική ροή ανεβαίνει προς τα πάνω, περνά μέσα από ειδικά διαμορφωμένους εναλλάκτες και κατευθύνεται μέσω αεραγωγών σε περσίδες  , από όπου διοχετεύονται στον χώρο.

Είναι υψηλής θερμαντικής ισχύς και αποδόσεις (μέχρι 85%) και μπορούν να πάρουν ανεμιστήρα και να διανέμουν τον αέρα σε ολόκληρο το σπίτι. Ιδανικά για θέρμανση σπιτιών μέχρι 160-170 m².

 

Ανάλογα την κατασκευή, διαθέτουν ρυθμιστές καύσης και τάμπερ, για τον έλεγχο της κατανάλωσης και της συντήρησης των ξύλων.

 

Δεν δημιουργούν απώλειες θέρμανσης, είναι ασφαλή και οι ρύποι τους (ειδικά στα μοντέλα με δευτερογενή  καύση) είναι περιορισμένοι.

estianet.gr

Προσθήκη νέας απάντησης