Τι είναι DVB-S και DVB-S2;


Στα δορυφορικά συστήματα τι ακριβώς είναι τα DVB-S και DVB-S2;

Απαντήσεις

Το σύστημα DVB-S ξεκίνησε το 1995 και ήταν το πρωταρχικό σύστημα ψηφιακής μετάδοσης βίντεο μέσω δορυφόρων. Τα μεταδιδόμενα βίντεο ήταν κωδικοποιημένα κατά MPEG-2 και είχαν ποιότητα ανάλυσης SDTV (Standard Definition TV).

Τον Μάρτιο του 2005 το DVB-S αντικαταστάθηκε από το βελτιωμένο DVB-S2 (Digital Video Broadcasting - Satellite - Second Generation). Το DVB-S2 έχει ποιότητα ανάλυσης HDTV (High Definition TV), ενώ τα βίντεό του είναι κωδικοποιημένα με τον αλγόριθμο H.264 (MPEG-4). Ωστόσο μπορεί να εκπέμψει βίντεο με κωδικοποίηση MPEG-2 και διαμορφωμένο κατά QPSK ή MAPSK.

Το DVB-S2 έχει 30% καλύτερη απόδοση από το αρχικό DVS-S χάρη στις νέες τεχνικές που ενσωματώνει, όπως είναι η αλλαγή παραμέτρων κωδικοποίησης και διαμόρφωσης σε πραγματικό χρόνο (VCM - Variable Coding and Modulation) και η συμπίεση του βίντεο κατά MPEG-4. Χάρη στην συμπίεση των δεδομένων κατά MPEG-4, έχει επιτευχθεί η εκπομπή βίντεο ποιότητας HDTV στο ίδιο εύρος καναλιού που απαιτούνταν για εκπομπή βίντεο MPEG-2 από το σύστημα DVB-S με ποιότητα SD TV!

Ταδεδομένα πριν εκπεμφθούν κατανέμονται σε πακέτα MPEG-2 TS (DVB-S) ή MPEG-4 GS (DVB-S2). Σε αυτά εφαρμόζεται η κωδικοποίηση CR C-8 που βοηθά στην διόρθωση λαθών. Υπάρχουν 4 τρόποι διαμόρφωσης: QPSK (χρησιμοποιείται και στο DVB-S), 8PSK, 16APSK και 32APSK.Προσθήκη νέας απάντησης