Τι είναι DVB;


Στα δορυφορικά συστήματα τι ακριβώς είναι το DVB;

Απαντήσεις

Το DVB (Digital Video Broadcasting) αναφέρεται στην μετάδοση ψηφιακού βίντεο και περιλαμβάνει τα εξής συστήματα μετάδοσης:

1.Τα δορυφορικά συστήματα DVB-S και DVB-S2
2. Το καλωδιακό σύστημα DVB-C
3. Το σύστημα επίγειας ψηφιακής μετάδοσης DVB-T
4. Το σύστημα επίγειας ψηφιακής μετάδοσης για υπολογιστές χειρός DVB-H

Γενικά
Η αναλογική τεχνολογία βρίσκεται πια στην δύση της σε όλους τους τομείς, ακόμα και στον τομέα των τηλεοπτικών εκπομπών που ίσως ήταν και ο δυσκολότερος λόγω του μεγέθους των δεδομένων. Όμως χάρη στους αλγόριθμους MPEG τα ψηφιακά βίντεο συμπιέζονται αρκετά, ώστε να απαιτούν μικρό εύρος ζώνης για την εκπομπή τους, χωρίς να χάνεται η ποιότητα στην εικόνα και τον ήχο! Η διαμόρφωση τους είναι τύπου QPSK ή QAM.

Ηψηφιακή εκπομπή εικόνας και ήχου προσφέρει μεγαλύτερες αναλύσεις εικόνας και πολυκάναλο ήχο (ποιότητα HDTV) ξεφεύγοντας από την ποιότητα SD TV. Βέβαια η εφαρμογή αυτών των συστημάτων σε κάθε χώρα ποικίλει χρονικά. Για παράδειγμα το DVB-T ξεκίνησε στην Ελλάδα πιλοτικά στις αρχές του 2006 (με στόχο το 2012 να εκπέμπουν ψηφιακά όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί), ενώ στην Αγγλία η πρώτη πιλοτική ψηφιακή εκπομπή DVB-T πραγματοποιήθηκε τέλη του 1998! Εκτός από την ανώτερη ποιότητα εικόνας και ήχου, το σύστημα DVB περιέχει νεωτερισμούς που δεν υπάρχουν στο αναλογικό σύστημα τηλεοπτικών εκπομπών. Για παράδειγμα τα ψηφιακά εκπεμπόμενα δεδομένα κατά DVB θα μπορούν να καταγραφούν σε ένα ψηφιακό οικιακό βίντεο, αλλά δεν θα μπορούν να διαμοιραστούν στο internet, καθώς θα είναι προστατευμένα από το σύστημα προστασίας αντιγραφής (DVB-CPCM -Content Protection and Copy Management system). Μαζί με την εκπομπή των ψηφιακών βίντεο εκπέμπονται και επιπλέον πληροφορίες (DVB - Service Information) εμφανιζόμενες με μορφή κειμένου, π.χ. ηλεκτρονικός οδηγός τηλεοπτικών προγραμμάτων (EPG - Electronic Program Guide).Προσθήκη νέας απάντησης