Τι είναι το Διασάκι;


Τι σημαίνει και από που προέρχεται η λέξη Διασάκι;

Απαντήσεις

Το διασάκι είναι λέξη που μπερδεύει - παρά τη μορφή της, δεν ειναι σύνθετη, δεν έχει σχέση με το δισάκι ούτε με την πρόθεση διά. Όσο κι αν δε της φαίνεται, είναι τουρκικό δάνειο, από το yasak, και σημαίνει «απαγόρευση», «περιορισμός». Εμφανίζεται και ο τύπος γιασάκι· κατά τον Φιλήντα, λειτούργησε παρετυμολογία με τη διαταγή. Σαν λέξη της τουρκοκρατίας, διασάκι ήταν ο περιορισμός που έβαζε ο καϊμακάμης ή ο ντόπιος διοικητής στους χριστιανούς, π.χ. απαγόρευση να οπλοφορούν ή να φορούν επιδεικτικά ρούχα ή καπέλα. Η λέξη εφαρμόστηκε και γενικότερα, π.χ. στον ορισμό ζωνών δενδροφύτευσης.

Η λέξη καταγράφεται συχνά στην Κρήτη, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου αλλά και στην Ήπειρο. Συχνός είναι σε δημοτικά τραγούδια ο στίχος «Ακόμα δεν εδόθηκε των ομματιών διασάκι», δηλαδή στα μάτια περιορισμός δεν μπαίνει. Και ως παροιμία: «Τα μάτια διασάκι δεν έχουνε», αλλά υπάρχει και η αντίθετη: «Έχουνε και τα μάτια διασάκι».

Ο Μυτιληνιός Θείελπης Λευκίας, με το ψευδώνυμο Βρανάς Μπεγιάζης, έγραψε ποίημα (1924) με τίτλο Διασάκι σε μια όμορφη που όποτε έβγαινε στο μπαλκόνι αναστάτωνε τη γειτονιά: «Να μη σε δω και ξαναβγείς και κάτσεις στο μπαλκόνι / κι έχεις απά στο κάγκελο το πόδι ανεβασμένο».Προσθήκη νέας απάντησης