Τι είναι Banknote security features;


Στον οικονομικό τομέα, τι σημαίνει ο όρος Banknote security features;

Απαντήσεις

Banknote security features σημαίνει «χαρακτηριστικά ασφαλείας τραπεζογραμματίων». Είναι το χαρτί των τραπεζογραμματίων και κύρια τα περιλαμβανόμενα στο σώμα αυτών χαρακτηριστικά με σκοπό να καταστήσουν δύσκολη την παραχάραξη, την πλαστογραφία, τη φωτοτυπία και τις άλλες σύγχρονες μεθόδους παράνομης αναπαραγωγής και να εμπνεύσουν με τον τρόπο αυτό την εμπιστοσύνη στο κοινό για το πολυτιμότερο και περισσότερο χρησιμοποιούμενο στις καθημερινές συναλλαγές μέσο πληρωμής. Διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες:

A) Αναγνωρίσιμα με την όραση και την αφή χαρακτηριστικά ασφαλείας που μπορούν να ελεγχθούν χωρίς τεχνική βοήθεια:
● Banknote paper = χαρτί τραπεζογραμματίων. Πρόκειται για χαρτί που κατασκευάζεται από ειδικά εργοστάσια (Banknote Paper Mills) συνήθως από βαμβακερές ίνες (cotton fiber paper) ή με μίξη βαμβακερών, λινών ή άλλων υφαντουργικών πρώτων υλών. Τελευταία κερδίζει έδαφος το πολυμερικό ή όπως διαφορετικά λέγεται πλαστικό χαρτί (polymer paper) που δεν μπορεί εύκολα να αναπαραχθεί. Πολυμερικά τραπεζογραμμάτια χρησιμοποιούν σήμερα η Αυστραλία, το Βιετνάμ, η Βραζιλία, η Δυτική Σαμόα, η Ζάμπια, η Ινδονησία, η Μαλαισία, το Μεξικό, η Νέα Ζηλανδία, το Νεπάλ, η Παπούα Νέα Γουϊνέα, η Ρουμανία, η Σιγκαπούρη, η Σρι Λάνκα και η Ταϊλάνδη. Αναπτύχθηκαν αρχικά από την Τράπεζα Αποθεμάτων της Αυστραλίας (Reserve Bank of Australia, RBA) που είναι η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας και εκδόθηκαν για πρώτη φορά το 1988. Δεν αποκλείεται και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να υιοθετήσει στο μέλλον το πολυμερικό χαρτί.
● Blind embossing = τυφλός εμποτισμός. Άχρωμο ανάγλυφο η εικόνα του οποίου καθίσταται ορατή όταν την παρατηρήσεις υπό λοξή γωνία.
● Clear window = διαυγές παράθυρο. Μία διαφανής περιοχή του τραπεζογραμματίου. Το παράθυρο μπορεί να φέρει εμποτισμένη εικόνα ή να έχει μεταβλητά οπτικά χαρακτηριστικά. Χρησιμοποιείται μόνο στα πολυμερικά (πλαστικά) τραπεζογραμμάτια.
● Diffractive optically variable image, DOVID = περιθλαστική εικόνα μεταβλητού αποτελέσματος. Είναι μία τεχνική κατά της φωτοτύπησης των τραπεζογραμματίων. Πρόκειται για μια ομάδα μηχανισμών που βασίζονται στο φαινόμενο της ελαφριάς διάθλασης (hologram, Kinegram, Gyrogram, κλπ). Χρησιμοποιούνται συχνά σε μορφή λωρίδας ή βούλας που εμποτίζεται στο χαρτί. Παρουσιάζει αντικατάσταση της μίας εικόνας ουράνιου τόξου με άλλη εικόνα όταν τα δει κανείς στο φως από διαφορετικές γωνίες. Το φωτοτυπημένο πλαστό τραπεζογραμμάτιο δεν έχει αυτή την ιδιότητα.
● Denomination numeral in optical variable ink (OVI) = αριθμητική αξία σε μελάνι μεταβλητού αποτελέσματος. Το χρώμα της αριθμητικής αξίας του τραπεζογραμματίου (π.χ 100, 200, 500 κλπ) αλλάζει μεταξύ του χρυσαφί και του πράσινου εάν δει κανείς το τραπεζογραμμάτιο στο φως από διαφορετικές γωνίες.
● Hologram = ολόγραμμα. Προχωρημένη μορφή φωτογραφίας που επιτρέπει την παρουσίαση μιας εικόνας σε τρεις διατάσεις (3D). Κάτω από το απλό φως, μπορεί να ιδωθούν τα μεταβιβαστικά ολογράμματα ουράνιου τόξου (rainbow transmission holograms).
● Intaglio printing = χαλκογραφία. Είναι μία τεχνική στην οποία η εικόνα, οι αριθμοί ή άλλα στοιχεία του τραπεζογραμματίου εισάγονται με ειδική τεχνική σε ένα τμήμα αυτού. Κανονικά, χρησιμοποιούνται πλάκες χαλκού ή ψευδαργύρου για τη χάραξη και στη συνέχεια πυκνό μελάνι. Είναι αναγνωρίσιμη με την αφή λόγω της μεγαλύτερου πάχους του τμήματος του τραπεζογραμματίου στο οποίο εμποτίζεται και το οποίο δημιουργείται με το πυκνό μελάνι. Με τη χαλκογραφική εκτύπωση μπορεί να συνδυασθούν κατάλληλα χρώματα (suitable colors with intaglio printing) σε μία ευρεία τονική σειρά ή αναγνωρίσιμο με την αφή ανάγλυφο από μελάνι (intaglio printing relief with tactical properties).
● Microperf = μικροδιάτρηση. Εικόνα που σχηματίζεται από πολυάριθμες μικροσκοπικές οπές η οποία γίνεται ορατή όταν ιδωθεί στο φως.
● Moire variable color, MVC = μεταξωτό υδατογράφημα μεταβλητού χρώματος. Όταν παρατηρείς το τραπεζογραμμάτιο μόνο υπό κεκλιμένη γωνία, παρουσιάζεται ένα ουράνιο τόξο σε μονόχρωμο πεδίο.
● Optically variable devices, OVD = αναγνωρίσιμοι με την όραση μηχανισμοί. Πρόκειται για ομάδα μηχανισμών χαρακτηριστικών ασφαλείας που αλλάζουν χρώματα όταν τα δει κανείς στο φως από διαφορετικές γωνίες.
● Optically variable inks, OVI = αναγνωρίσιμα με την όραση μελάνια μεταβλητού αποτελέσματος. Το χρώμα τους αλλάζει εάν δει κανείς το τραπεζογραμμάτιο στο φως από διαφορετικές γωνίες.
● Reflecting foil strips = αντανακλαστικά μεταλλικά ελάσματα για τις μικρές αξίες των τραπεζογραμματίων.
● Reflecting foil strips with diffractive structure = αντανακλαστικά μεταλλικά ελάσματα με περιθλαστική δομή για τις μεγάλες αξίες των τραπεζογραμματίων που δίνουν την εντύπωση κινουμένων εικόνων.
● Security thread = γραμμή ασφαλείας. Στενή κάθετη λουρίδα εμποτισμένη στο χαρτί του τραπεζογραμματίου κατά τη διάρκεια της κατασκευής και διαμόρφωσης αυτού. Συνήθως, συνδυάζεται με λεπτο-τυπογραφία και μικρο-τυπογραφία (security thread combined with mini and micro lettering). Είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού εάν δούμε το τραπεζογραμμάτιο κάτω από φυσικό ή τεχνητό φως.
● See – through registers = διαφανή στοιχεία. Τυπώνονται στην ίδια θέση της εμπρόσθιας και οπίσθιας όψης. Εάν δει κανείς το τραπεζογραμμάτιο στο φως, τότε τα στοιχεία της μιας όψης συμπληρώνουν αυτά της άλλης όψης και σχηματίζουν μια ενιαία εικόνα.
● Shadow image = σκιώδης εικόνα. Μία εικόνα που είναι ορατή όταν το τραπεζογραμμάτιο ιδωθεί στο φως. Χρησιμοποιείται μόνο στα πολυμερικά (πλαστικά) τραπεζογραμμάτια αντί του υδατογραφήματος.
● System of transparent reflection against photocoping, STRAP = σύστημα διαυγούς αντανάκλασης εναντίον των φωτοτυπιών. Χρησιμοποιείται μόνο στα πολυμερικά (πλαστικά) τραπεζογραμμάτια. Πρόκειται για μία πολυμερική λωρίδα με εναλλακτικές μεταλλικές και μη περιοχές που δεν μπορεί να αναπαραχθεί στη φωτοτύπηση των τραπεζογραμματίων.
● Watermark = υδατογράφημα. Εικόνα εμποτισμένη στο χαρτί του τραπεζογραμματίου κατά τη διάρκεια της κατασκευής και διαμόρφωσης αυτού μέσω τροποποίησης της πυκνότητας και της λεπτότητάς του. Είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού εάν δούμε το τραπεζογραμμάτιο κάτω από φυσικό ή τεχνητό φως. Συνήθως, το πορτραίτο ή άλλη εικόνα του υδατογραφήματος συνδυάζεται με ένα πολύ φωτεινό ηλεκτροδιαβρωτικό συρμάτινο υδατογράφημα (electrotype wire watermark).

B) Αναγνωρίσιμα με την όραση χαρακτηριστικά ασφαλείας που μπορούν να ελεγχθούν με απλή τεχνική βοήθεια:
● Copy-evident paper = χαρτί εξουδετέρωσης των φωτοτυπημένων πλαστών τραπεζογραμματίων. Έχει την ιδιότητα να αλλοιώνει τις φωτοτυπίες αυτών. Για παράδειγμα, εάν επιχειρηθεί η αναπαραγωγή του μέσω φωτοτυπιών, το φωτοτυπημένο τραπεζογραμμάτιο παρουσιάζεται πολύ διαφορετικό από το γνήσιο ή σε ορισμένες άλλες τεχνικές εμφανίζει τη λέξη «άκυρο» (void).
● Infrared light, IR = εικόνα που τυπώνεται με μελάνι και περιέχει ειδικά μικρά τμήματα τα οποία ενεργοποιούνται με υπέρυθρη ακτινοβολία οπότε γίνονται ορατά.
● Invisible UV (Ultra Violet) – fluorescent fibers = μη φθορίζον χαρτί τραπεζογραμματίων από βαμβακερές ίνες που περιέχουν αόρατες υπεριώδεις φθορίζουσες ίνες.
● Microprint = μικροτυπογραφία. Είναι η τεχνική που χρησιμοποιείται στα τραπεζογραμμάτια και τις τραπεζικές επιταγές η οποία τυπώνει μικροσκοπικά γράμματα ή εικόνες που δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές δια γυμνού οφθαλμού. Διακρίνουμε:
α) microtext = μικροκείμενο. Ένα κείμενο μικροσκοπικών λέξεων επί του τραπεζογραμματίου που μπορεί να γίνει αντιληπτό μόνο με μεγεθυντικό φακό. Το κείμενο μπορεί να είναι θετικό αλλά και αρνητικό
β) micropattern = μικροϋπόδειγμα. Είναι ένα σχέδιο που αποτελείται από πυκνές γραμμές και γεωμετρικά στοιχεία. Όταν κάποιος το φωτοτυπήσει, μετατρέπεται σε αλλοιωμένη εικόνα ή σε μία νέα εικόνα και με τον τρόπο αυτό ανιχνεύονται τα φωτοτυπημένα πλαστά τραπεζογραμμάτια.

Γ) Χαρακτηριστικά ασφαλείας που μπορούν να ελεγχθούν με ειδικούς ανιχνευτές μηχανών (machine readable features) της κεντρικής τράπεζας και άλλων φορέων ή σπανιότερα από τα ATMS ή από τις μηχανές πώλησης (vending machines):
● Banknote number is recognised only by special machines = ο αριθμός τραπεζογραμματίου αναγνωρίζεται μόνο από ειδικές μηχανές.
● Barcodes = γραμμικό σύστημα ηλεκτρονικών υπολογιστών. Όλα τα τραπεζογραμμάτια φέρουν κωδικοποιημένες ραβδώσεις με ειδική παραμετροποίηση που επιτρέπουν τον έλεγχο της γνησιότητας αυτών μέσω λογισμικών ηλεκτρονικών υπολογιστών.
● Codified magnetic security thread = κωδικοποιημένη μαγνητική γραμμή ασφαλείας για τον έλεγχο της γνησιότητας και της αξίας του τραπεζογραμματίου.
● Digital character recognition, DCR = ψηφιακή αναγνώριση χαρακτήρων. Για τον έλεγχο της γνησιότητας των τραπεζογραμματίων χρησιμοποιεί ανιχνευτές (scanners) και αλγόριθμους ηλεκτρονικών υπολογιστών (PCs algorithms). Η τεχνική αυτή υποκαθίσταται βαθμιαία από την OCR.
● Infrared light combined inks = συνδυασμός μελανιών με διάφορα χαρακτηριστικά αναγνώσιμα κάτω από υπέρυθρη ακτινοβολία. Για παράδειγμα, συνδυάζονται δύο εκτυπωτικά χαλκογραφικά μελάνια το χρώμα των οποίων εμφανίζεται πανομοιότυπο δια γυμνού οφθαλμού. Το ένα από αυτά μπορεί να απορροφήσει την υπέρυθρη ακτινοβολία (infrared light, IR dark) ενώ το άλλο δεν έχει τέτοια δυνατότητα. Σε περίπτωση έντεχνης παραχάραξης, πλαστογραφίας ή φωτοτυπικής αναπαραγωγής, η ανίχνευση της γνησιότητας με τη μέθοδο αυτή μπορεί να γίνει μόνο από ειδικές μηχανές.
● Magnetic ink character recognition, MICR = μαγνητική μελάνη αναγνώρισης χαρακτήρων. Πρόκειται για μια ειδική τεχνολογική μορφή οπτικής αναγνώρισης χαρακτήρων (OCR) που διευκολύνει την εξακρίβωση της πλαστότητας μέσω μηχανημάτων. Χρησιμοποιείται σπάνια στα τραπεζογραμμάτια και συνηθέστερα στις ΗΠΑ για την επεξεργασία των επιταγών.
● Modular features, MF = αόρατα χαρακτηριστικά ασφαλείας που μπορούν να ελεγχθούν με τις μηχανές καταμέτρησης και διαλoγής (counting and sorting machines) της κεντρικής τράπεζες ή άλλων εξουσιοδοτημένων φορέων. Πρόκειται για τις σπάνιες γαίες.
● Novel numbering = μοναδικός σειριακός αριθμός χαρακτήρα γραφής τύπου νόβελ. Όλα τα τραπεζογραμμάτια φέρουν μία αποκλειστική αρίθμηση με χαρακτήρα γραμμάτων Novel. Σε περίπτωση ψευδοαρίθμησης, οι μηχανές ελέγχου εντοπίζουν την πλαστότητα του τραπεζογραμματίου. Συνήθως, η σειριακή αρίθμηση είναι κάθετη στην αριστερή πλευρά του τραπεζογραμματίου και οριζόντια στη δεξιά πλευρά.
● Optical character recognition, OCR = οπτική αναγνώριση χαρακτήρων. Χρησιμοποιεί οπτικές τεχνικές όπως καθρέπτες και φακούς ή ηλεκτρονικούς υπολογιστές σε μηχάνημα έκδοσης κειμένου (machine-editable text) για να μεταφράζει εικόνες χαρακτήρων δακτυλογραφημένου κειμένου, συνήθως αναγνωρισμένων με ανιχνευτές (scanners), σε τυποποιημένο αποκρυπτογραφημένο σχήμα.
● Small code field intaglio printing pattern = xαλκογραφικό υπόδειγμα αποτελούμενο από ένα μικρό κωδικό πεδίο για την αναγνώριση του ανάγλυφου μελάνης.
● Watermark consisted by several diagonal lines = υδατογράφημα αποτελούμενο από αρκετές διαγώνιες γραμμές.Προσθήκη νέας απάντησης