Τι είναι Association of Southeast Asian Nations (ASEAN);


Απαντήσεις

Association of Southeast Asian Nations σημαίνει Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Ιδρύθηκε στις 8 Αυγούστου του1967 με τη διακήρυξη της Μπανγκόκ και σήμερα έχει τα εξής κράτη μέλη: Μπρούνεϊ Νταρουσσαλάμ, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Μυανμάρ, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ.

- Επιδιώκει την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής προόδου και του πολιτισμού στην περιοχή μέσω κοινών προσπαθειών με πνεύμα ισότητας και συμμετοχής με τελικό στόχο την εμπέδωση μιας ειρηνικής και ευημερούσας κοινότητας και την προώθηση της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας με βάση το σεβασμό του δικαίου και του νόμου στις σχέσεις μεταξύ των μελών και την εφαρμογή των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ. Ειδικότερα η Συνθήκη Φιλίας και Συνεργασίας που υπογράφηκε την 24.2.1976 επιβάλλει το σεβασμό των εξής αρχών:

   α) αμοιβαίο σεβασμό στην ανεξαρτησία, κυριαρχία, ισότητα, εδαφική ακεραιότητα και εθνική ταυτότητα των κρατών μελών
   β) το δικαίωμα των μελών να εξασφαλίζει την ύπαρξή του έναντι εξωτερικών παρεμβάσεων
   γ) μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των κρατών μελών
   δ) ρύθμιση των διαφορών με ειρηνικά μέσα
   ε) αποκήρυξη των απειλών ή της χρήσης βίας και
   στ) αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των μελών.

Το 1997 υιοθετήθηκε «το όραμα της ASEAN για το 2020» που προβλέπει μια δυναμική ανάπτυξη για τη στενότερη οικονομική ολοκλήρωση της περιοχής.

- Η ASEAN διαθέτει μία Γραμματεία με έδρα τη Τζακάρτα της Ινδονησίας με 100 υπαλλήλους της οποίας προΐσταται ο Γενικός Γραμματέας. Οι αποφάσεις λαμβάνονται από το ανώτατο όργανο που είναι η ετήσια Σύνοδος Κορυφής και δευτερευόντως από την ετήσια συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών και τις συνόδους των υπουργών οικονομικών, γεωργίας, εργασίας, δικαιοσύνης, επιστημών και τεχνολογίας, κοινωνικής ευημερίας, τουρισμού και νεολαίας.Προσθήκη νέας απάντησης