Τι είναι το Ασλάνι;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Ασλάνι;

Απαντήσεις

Ασλάνι, και σπάνια ασιλάνι, είναι το λιοντάρι· είναι μεταφορικά και το παλικάρι, αυτός που είναι γερός και ρωμαλέος σαν λιοντάρι. Ασλάνια λέγονταν επίσης κάποια παλιά νομίσματα με παράσταση λιονταριού. Δάνειο από το τουρκικό aslan, ακούγεται ακόμα αρκετά, κυρίως σε προσφωνήσεις («ασλάνι μου!») και βέβαια έχει δώσει πολλά επώνυμα (Ασλάνης, Ασλανίδης, Ασλάνογλου κτλ.).

Ο Αλήπασας είχε το παρωνύμιο «ασλάνι των Γιαννίνων», ενώ ο Παπαδιαμάντης στη Μετανάστιδα αποκαλεί κάποιον γενναίο ναυτικό «ασλάνι της θαλάσσης». Ο Ρήγας Φεραίος, στον Θούριό του, κάλεσε τους Αιγύπτιους να ξεσηκωθούν και να αυτονομηθούν: «Του Μισιριού ασλάνια, για πρώτη σας δουλειά / δικόν σας ένα μπέη, κάμετε βασιλιά».

Στα παραμύθια, το ασλάνι βρίσκεται συχνά μαζί με το καπλάνι, το ίδιο και στο διήγημα Χριστούγεννα στη σπηλιά του Φώτη Κόντογλου: «Μωρέ, τι σκύλο έχετε; Αυτό είναι θηρίο, ασλάνι και καπλάνι!» Για το «ασλάνι του Θεού» τραγούδησε πρόσφατα ο Αργύρης Μπακιρτζής, ενώ ο νέος ποιητής Θεοδόσης Βολκώφ έγραψε «Είμαι το ασλάνι σου το μαύρο μες στα αγρίμια» - η ποίηση καλοδέχεται και μαύρα λιοντάρια.Προσθήκη νέας απάντησης