Τι είναι Asian Development Bank (ADB);


Απαντήσεις

Είναι η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας με έδρα τη Μανίλα των Φιλιππίνων. Ιδρύθηκε το 1966 και σήμερα απασχολεί 2.000 υπαλλήλους από 50 χώρες.

· Σκοπός της Τράπεζας είναι η βοήθεια προς τις υπό ανάπτυξη χώρες μέσω δανείων, συμμετοχής στο κεφάλαιο επιχειρήσεων, προώθησης των επενδύσεων του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και παροχής τεχνικής βοήθειας. Καλύπτει τους τομείς γεωργίας και φυσικών πόρων, ενέργειας, βιομηχανίας, μη πετρελαιούχων ορυκτών, μεταφορών και επικοινωνιών, κοινωνικής υποδομής ή συνδυασμένων τομέων. Το 50% των χρηματοδοτικών σχεδίων αφορά κοινωνικούς και περιβαλλοντολογικούς σκοπούς και το υπόλοιπο 50% την οικονομική ανάπτυξη. Για κάθε δολάριο ΗΠΑ που δανείζει η Τράπεζα, προστίθενται 49 σεντς μέσω συγχρηματοδότησης. Oι χρηματοδοτικοί της πόροι διακρίνονται:

   1) στα τακτικά κεφάλαια όπως το μετοχικό κεφάλαιο, τα ίδια αποθεματικά και οι δανειστικοί πόροι και

   2) στα ειδικά κεφάλαια που προέρχονται από εισφορές των κρατών μελών, αποπληρωμές δανείων και από ένα ειδικό αποθεματικό.Oι συγχρηματοδοτήσεις και οι χορηγούμενες εγγυήσεις στηρίζουν την πολιτική της κινητοποίησης των πόρων και της καταλυτικής επενδυτικής στρατηγικής για τα υπό ανάπτυξη κράτη μέλη.

· Η ADB είχε αρχικά 32 κράτη μέλη κύρια από την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού Ωκεανού. Το 2006 είχε 64 κράτη μέλη από τα οποία:

α) 46 είναι κράτη της περιοχής της Ασίας και του Ειρηνικού:
Αφγανιστάν, Αυστραλία, Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Μπαγκλαντές, Μπουτάν, Καμπότζη, Κίνα, Νησιά Κουκ, Νησιά Φίτζι, Χονγκ-Κονγκ, Ινδία, Ινδονησία, Ιαπωνία, Καζακστάν, Κιριμπάτι, Ν. Κορέα, Κιργιστάν, Λάος, Μαλαισία, Μαλβίδες, Νησιά Μάρσαλ, Μικρονησία, Μογγολία, Μυανμάρ (Βιρμανία), Ναούρου, Νεπάλ, Νέα Ζηλανδία, Πακιστάν, Παπούα Νέα Γουϊνέα, Φιλιππίνες, Σαμόα, Σιγκαπούρη, Νήσοι Σολομώντος, Σρι Λάνκα, Τατζικιστάν, Ταϊβάν), Ταϊλάνδη, Τόγκα, Τουβαλού, Ουζμπεκιστάν, Βανουάτου, Βιετνάμ, Παλάου, Τιμόρ-Λέστε και Τουρκμενιστάν.

β) 18 είναι κράτη εκτός Ασίας-Ειρηνικού:
ΗΠΑ, Αυστρία, Βέλγιο, Καναδάς, Δανία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Ελβετία, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο και Πορτογαλία.

γ) Εκτός από την έδρα της στη Μανίλα των Φιλιππίνων διαθέτει γραφεία στο Μπαγκλαντές, Ινδία, Ινδονησία, Καζακστάν, Νεπάλ, Πακιστάν, Σρι Λάνκα, Ουζμπεκιστάν και το Βιετνάμ.

δ) Διαθέτει μία Περιφερειακή Αποστολή, 16 Μόνιμες Αποστολές, 3 Γραφεία Αντιπροσωπίας και 4 άλλα Γραφεία.

· Η Περιφερειακή Αποστολή έχει την έδρα της στο Πορτ-Βίλα της Βανουάτου και δραστηριοποιείται στην περιοχή του Νοτίου Ειρηνικού.

· Οι Μόνιμες Αποστολές έχουν την έδρα τους στη Καμπούλ του Αφγανιστάν, τη Ντάκα του Μπαγκλαντές, τη Πνομ Πενχ της Καμπότζης, το Πεκίνο, το Νέο Δελχί, τη Τζακάρτα της Ινδονησίας, την Αστάνα του Καζακστάν, το Μπίσκεκ του Κιργιστάν, τη Βιεντιάνε του Λάος, την Ουλαανμπαατάρ της Μογγολίας, το Κατμαντού του Νεπάλ, το Ισλαμαμπάντ του Πακιστάν, το Κολόμπο της Σρι Λάνκα, το Ντουνσάνμπε του Τατζικιστάν, τη Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν και το Ανόι του Βιετνάμ.

· Τα Γραφεία Αντιπροσωπείας ευρίσκονται στη Φραγκφούρτη, το Τόκιο και την Ουάσινγκτον D.C. και εκπροσωπούν την ADB στις χώρες των δωρητών και συγχρηματοδοτών.

· Τα άλλα Γραφεία είναι στο Γκουζαράτ της Ινδίας, το Μπορόκο της Παπούα Νέας Γουϊνέας, το Μανταλουγιόνγκ των Φιλιππίνων και το Ντίλι του Τιμόρ-Λέστε.Προσθήκη νέας απάντησης