Τι δικαιλογητικά χρειάζονται για θρησκευτικό γάμο;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Πιστοποιητικό αγαμίας από την ενορία του τόπου κατοικίας των μελλονύμφων. Για την έκδοση είναι απαραίτητη η παρουσία δύο ενηλίκων μαρτύρων, με τις ταυτότητές τους. Οι μάρτυρες δεν θα πρέπει να έχουν πρώτου βαθμού συγγενική σχέση με τους μελλονύμφους.

Δημοσίευση σε ημερήσια εφημερίδα (δυο φύλλα, ένα για τον καθένα). Σ’αυτήν θα πρεπει να αναφέρονται τα στοιχεία σας δηλαδη ονοματεπώνυμο, όνομα πατρός και μητρός, το γένος, τόπος γέννησης και κατοικίας, καθώς και ο τόπος τέλεσης του γάμου. Ο χρόνος δημοσίευσης της αναγγελίας θα πρέπει να είναι 15 μέρες νωρίτερα πριν την ημερομηνία του γάμου. Το απόκομα της εφημερίδας θα σας ζητηθεί από την ενορία για να προχωρίσουν οι διαδικασίες για την έκδοση των αδειών του γάμου.

Το κοστος ανερχεται στα 20-25 €

Παράβολο των 18 € πράσινο (ονομαστικής αξίας 14,67 €) από δημόσιο ταμείο.Σε περίπτωση που ένας από τους μελλόνυμφους δεν τελεί γάμο για πρώτη φορά απαιτούνται επιπλέον:

  • Ληξιαρχική πράξη θανάτου / διαζυγίου
  • Βεβαίωση από την μητρόπολη που να αναφέρει τον βαθμό του τελευταίου γάμου.

Με τα παραπάνω δικαιολογητικά θα πάτε στην ενορία που θα τελεστεί το μυστήριο και ο εφημέριος θα φροντίσει για την έκδοση των αδειών. Η άδεια ισχύει για 6 μήνες. Θα πρέπει να είστε οι ίδιοι και να έχετε μαζί τις αστυνομικές σας ταυτότητες. Ο εφημέριος θα σας ζητήσει τα πιστοποιητικά αγαμίας, το παράβολο από την εφορία, το κείμενο της δημοσίευσης στην εφημερίδα, καθώς και σ’αυτόν θα δηλώσετε το επώνυμο των παιδιών σας. Με όλα τα δικαιολογητικά που θα σας δώσει θα πάτε στην Αρχιεπισκοπή όπου θα πληρώσετε το παράβολο των 5 € περίπου και θα παραλάβετε την άδεια αυθημερόν.

Μετά το γάμο πρέπει να κάνετε την απαραίτητη δήλωση στο ληξιαρχείο της περιοχής σας. Το αργότερο 40 μέρες μετά το γάμο πρέπει να τον δηλώσετε στο ληξιαρχείο, προσκομίζοντας την βεβαίωση που θα υπογράψετε εσείς και οι κουμπάροι σας μετα το μυστήριο. Μην το αμελήσετε για να μην αντιμετωπίσετε τυχόν γραφειοκρατικές δυσκολίες, σε περίπτωση που θέλετε να ανοίξετε οικογενεική μερίδα στο δήμο σας αλλά γενικά και τυχόν συναλλαγές σας με δημόσιους φορείς.

enopsi.grΠροσθήκη νέας απάντησης