Σίλιαν Μέρφι (Cillian Murphy) βιογραφία


Βιογραφικό σημείωμα του ιρλανδού ηθοποιού Σίλιαν Μέρφι (Cillian Murphy).

Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Ο Σίλιαν Μέρφι (Cillian Murphy) γεννήθηκε στις 25 Μαίου του 1976 στο Κάουντι Κορκ της Ιρλανδίας, και είναι ηθοποιός.

Ο Murphy, έκανε το ντεμπούτο του στην πατρίδα του, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν εμφανίστηκε ως Darren/"Pig", στο έργο "Disco Pigs (1996)". Παράλληλα με τις εμφανίσεις του στο θέατρο, ο Murphy άρχισε να εμφανίζεται σε ανεξάρτητες ταινίες, κερδίζοντας τη διεθνή προσοχή το 2002, όταν πρωταγωνίστησε στην μετα-αποκαλυπτική ταινία τρόμου σε σκηνοθεσία του Danny Boyle "28 Days Later". Η φήμη του Murphy άρχισε να αυξάνεται από το 2005, όταν εμφανίστηκε σε μια σειρά από επιτυχημένες ταινίες: στο blockbuster "Batman Begins (2005)" ως Dr. Jonathan Crane / Scarecrow, έναν ρόλο που τον επανέλαβε στο "The Dark Knight (2008)" και στο "The Dark Knight Rises", καθώς και στην ταινία δράσης θρίλερ "Red Eye (2005)" ως Jackson Rippner. Για την απόδοσή του ρόλου του ως η τρανσέξουαλ γυναίκα Patrick "Kitten" Braden  στην ταινία "Breakfast on Pluto (2005)", ο Murphy έλαβε μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα για το βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού σε Μιούζικαλ ή Κωμωδία.

Το 2006, ο Murphy έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο ως Damien O'Donovan, στην ταινία του  Ken Loach "The Wind That Shakes the Barley". Το 2007, εμφανίστηκε ως Robert Capa, στην ταινία επιστημονικής φαντασίας "Sunshine (2007)". Το  2010, απεικόνισε τον Robert Fischer, στην άκρως επιτυχημένη ταινία θρίλερ "Inception (2010)". Από το 2013, ο Murphy έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη σειρά του BBC "Peaky Blinders".

Ο Murphy ζει με τη σύζυγό του Yvonne McGuinness και δύο παιδιά του (Malachy (γεν. Δεκέμβριο 2005) και Aran (γεν. Ιούλιο 2007)) στο Λονδίνο.

[periergos.gr]Προσθήκη νέας απάντησης