Πότε χτίστηκε ο Λευκός Πύργος;


Απαντήσεις

Ο Λευκός Πύργος χτίστηκε το 1536 από τον αρχιτέκτονα Σινάν αγά και με εντολή του Σουλτάνου Σουλεϊμάν Α΄του Μεγαλοπρεπούς.

Κατά τον 18ο αιώνα ονομαζόταν φρούριο της Καλαμαριάς γιατί βρισκόταν στην πύλη Ρώμα που οδηγούσε προς την Καλαμαριά.

Τον 19ο αιώνα ονομάστηκε Κανλή κουλές ή Πύργος του Αίματος ή Πύργος των Γενιτσάρων γιατί είχε μετατραπεί σε φυλακή καταδικασμένων σε θάνατο τους οποίους εκτελούσαν οι Γενίτσαροι με αποκεφαλισμό και το αίμα τους έτρεχε από όλες τις πλευρές του. Για κάθε εκτέλεση έπεφτε και ένας κανονιοβολισμός και προκαλούσε το φόβο των περαστικών.

Στα 1826 ο σουλτάνος Μαχμούτ ο Β΄διέταξε τη σφαγή των Γενιτσάρων και έτσι η πόλη απαλλάχθηκε από τις σφαγές, τους βιασμούς και τις λεηλασίες.

Στα 1878 ο Αβδούλ Χαμίτ για να δείξει στις Μεγάλες Δυνάμεις ότι είναι προοδευτικός διέταξε να ασπριστεί το κτίριο και να χρησιμοποιηθεί ως απλή φυλακή.

Στα 1869 ο δήμαρχος της πόλης Σουλεϊμαν Σουντί χρησιμοποιούσε κατάδικους από τις φυλακές του Λευκού Πύργου για την καθαριότητα της πόλης.

Στα 1890 μεταξύ των φυλακισμένων ήταν κι ένας Εβραίος, ο Νατάν Γκιλιδιά. Αυτός για να γλιτώσει έβαλε ομοθρήσκους του να μεσολαβήσουν στον Τούρκο στρατάρχη για να τον ελευθερώσουν και υποσχέθηκε να ασπρίσει το Κανλί Κουλέ, πράγμα που τελικά πέτυχε.

Στα 1897 και μετά τον ατυχή πόλεμο ΄Ελληνες αιχμάλωτοι μεταφέρθηκαν στο Λευκό Πύργο.

Τον Μάιο του 1911 ήρθε στη Θεσσαλονίκη ο τελευταίος Σουλτάνος Μωχάμετ Ελ Ρεσιάτ ο Ε΄.

Τότε ο Βαλής της Θεσσαλονίκης έβαλε και ξαναέβαψαν τον Πύργο επειδη σε πολλά σημεία από τις βροχές και το χρόνο ξεθώριασε και φαίνονταν οι παλιοί λεκέδες από το αίμα. Ο σουλτάνος δεν έπρεπε να δει τον Πύργο σε αυτή την κατάσταση και να ενοχληθεί μιας και διέμενε στη ναυαρχίδα του στόλου που ήταν ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Πύργο.

Τον Οκτώβριο του 1912 η πόλη απελευθερώνεται και ο κύκλος του αίματος κλείνει.

Ο Λευκός Πύργος σήμερα λειτουργεί ως μουσείο.Προσθήκη νέας απάντησης