Πότε εκδίδεται ένταλμα σύλληψης;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Η συνηθέστερη περίπτωση έκδοσης εντάλματος σύλληψης, είναι, όπως εν προκειμένω, από τον ανακριτή, στα πλαίσια δηλαδή διενεργούμενης ανάκρισης για κακουργηματικές πράξεις.
Σκοπός του εντάλματος σύλληψης είναι να προσέλθει ο κατηγορούμενος στον ανακριτή, για να απολογηθεί απέναντι στις εναντίον του κατηγορίες και όχι να οδηγηθεί στη φυλακή.
Η (προ)φυλάκισή του θα κριθεί αφού πρώτα απολογηθεί.

Η ανάκριση τελειώνει πάντα με την απολογία του κατηγορουμένου και εφόσον αυτός, δηλ. ο κατηγορούμενος είτε δεν προσέλθει, μετά τη λήψη προθεσμίας προς απολογίαν, είτε δεν έχει ποτέ εμφανιστεί ενώπιον του ανακριτή, εκδίδεται εναντίον του ένταλμα σύλληψης, οπότε η ανάκριση θεωρείται περαιωμένη, άσχετα αν συλληφθεί άμεσα ή όχι!

Η ανάκριση διενεργείται πάντα αναφορικά με πράξεις και όχι πρόσωπα, διότι ο δράστης μπορεί να μην είναι εξαρχής γνωστός ή να συμμετέχουν περισσότεροι, οι οποίοι δεν έχουν συλληφθεί όλοι και γι' αυτό, εφόσον στην πορεία, ανακύψουν ενδείξεις εις βάρος συγκεκριμένου προσώπου, το πρόσωπο αυτό καλείται να απολογηθεί και εάν δεν προσέλθει εκδίδεται εναντίον του ένταλμα σύλληψης.

Η έκδοση του ένταλματος σύλληψης, όπως ειπώθηκε, περατώνει τη διαδικασία της ανάκρισης, διότι προφανώς δεν μπορούν οι δικαστικές Αρχές να περιμένουν αιώνια πότε θα συλληφθεί ο ύποπτος και η υπόθεση εισάγεται στο δικαστικό συμβούλιο, προκειμένου, όπως είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση, να εκδώσει (παραπεμπτικό σε Δίκη) βούλευμα.

Το βούλευμα όμως, αν συντρέχουν οι νόμιμοι όροι, μπορεί παράλληλα να διατάσσει και την προσωρινή κράτηση (προφυλάκιση) του κατηγορουμένου, οπότε σε αυτή την περίπτωση, εάν συλληφθεί, οδηγείται κατευθείαν στη φυλακή και όχι στον ανακριτή !

Συνεπώς, πρέπει να διακρίνουμε το ένταλμα σύλληψης από το ένταλμα προσωρινής κράτησης : το πρώτο οδηγεί στον ανακριτή, ενώ το δεύτερο στη φυλακή. Βέβαια και εκείνος που συλλαμβάνεται με ένταλμα σύλληψης, είναι πιθανόν να κριθεί προφυλακιστέος, μετά την απολογία του, ωστόσο αυτό δεν γίνεται άμεσα, ειδικά αν διαφωνήσουν ανακριτής και εισαγγελέας.

Η κινηματογραφική σύλληψη του ηγουμένου Εφραίμ στο Άγιο Όρος π.χ έγινε με βάσει ένταλμα προσωρινής κράτησης και όχι σύλληψης, αφού είχε ήδη απολογηθεί αυτοβούλως.

Εκτός από το ένταλμα σύλληψης, που εκδίδει ο ανακριτής και το ένταλμα προσωρινής κράτησης, που εκδίδουν τα δικαστικά συμβούλια, υπάρχει και το ένταλμα βίαης προσαγωγής : αυτό εκδίδεται συνήθως από τα Δικαστήρια, όταν ο κατηγορούμενος ή κάποιος σημαντικός μάρτυρας, απουσιάζει και η παρουσία τους κρίνεται αναγκαία, για τη διαλεύκανση της υπόθεσης ! Έτσι, αν κάποιος μάρτυρας απουσιάζει από τη Δίκη και κριθεί ότι πρέπει να καταθέσει, ο Πρόεδρος δίνει εντολή, οι αστυνομικοί "τον μαζεύουν" και τον οδηγούν στο Δικαστήριο, για να δώσει κατάθεση.

Τέλος, υπάρχουν και τα εντάλματα σύλληψης, που εκδίδονται από τις Εισαγγελικές Αρχές : 1. στα αυτόφωρα αδικήματα, προκειμένου ο δράστης να συλληφθεί και να δικαστεί και 2. σε βάρος των φυγόποινων, εκείνων δηλαδή που έχουν καταδικαστεί (συνήθως ερήμην) αλλά δεν έχουν εκτίσει ακόμα την ποινή τους, με οποιονδήποτε τρόπο.

nomikisimvouli.blogspot.gr

kalispera ime ellinas tou exoterikou. ime exo apo hellada apo to 1999

ixa eki mia dikastiki ipothesi ala epidi ime exo sxedon 20 xronia tha ithela na matho pia ine i kastasi mou eki...

ean kserete kapio pou na me mporesi na me voithisi ??

sas efxaristw poli

Προσθήκη νέας απάντησης