Πότε είναι οι δημοτικές εκλογές του 2010;


Κατηγορίες: 
Θέματα: 

Απαντήσεις

Οι δημοτικές εκλογές του 2010 θα διεξαχθούν στις 7 Νοεμβρίου.

Σχετική είδηση...

7 νοεμβριου σιγουραΜπορείς να πηγαίνεις κάθε Κυριακή στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζεις, μέχρι να γίνουν. (κάποτε θα γίνουν, δε μπορεί)Γιατί θα ψηφίσεις?ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ!!!!ποσες μερες θα κλεισουν τα τει για εκλογες?kserei kaneis an einai ypoxreotiko na psifiseis?kai an oxi xreizetai kapoio xarti pou na leei oti den mporeis na pas na psifiseis?Τυπικά και σύμφωνα με το νόμο είναι υποχρεωτικό, αλλά εάν απόσχεις δεν υφίστασαι καμία απολύτως συνέπεια. Δηλαδή στην ουσία είναι προαιρετικό.

 

Πλήν όμως δεν έχει νόημα να πείς "τους σιχάθηκα και δεν πάω να ψηφίσω" διότι το εκλογικό αποτέλεσμα προκύπτει με βάση το σύνολο των  εγκύρων ψηφοδελτίων επομένως εαν δεν πάς να ψηφίσεις ή εάν ψηφίσεις λευκό ή άκυρο ισοδυναμεί με το να ψηφίσεις το πρώτο κόμμα.Βρήκα αυτό το άρθρο και το επισυνάπτω.Μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί μέχρι τώρα ήξερα ότι η ψήφος είναι προαιρετική και επιπλέων δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο απ΄τα Μ.Μ.Ε.

Τι να πω...

 

ΚατερίναΒ.

 

 

Ποιοι δεν χρειάζεται να προσέλθουν στην κάλπη

Εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 7ης Νοεμβρίου 2010 η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 11 παρ. 2 και 116 παρ 1 του Ν 3852/2010 (ΦΕΚ 87 Α΄), σε συνδυασμό με αυτές της παρ. 2 του άρθρου 6 της Νομοθεσίας για την Εκλογή Βουλευτών (Π.Δ/γμα 96/2007 ΦΕΚ 116 Α΄).

Η αδικαιολόγητη παράλειψη της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος τιμωρείται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 117 της Νομοθεσίας για την Εκλογή Βουλευτών (Π.Δ/γμα 96/2007 ΦΕΚ 116 Α΄).

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών υπάρχουν περιπτώσεις εκλογέων που δεν θα ασκήσουν δικαιολογημένα το εκλογικό τους δικαίωμα. Στην περίπτωση αυτή ο νόμος απαιτεί κάποια δικαιολογητικά τα οποία πρέπει να εκδώσουν. Στην εγκύκλιο αναφέρονται και οι περιπτώσεις που ο νόμος εξαιρεί από την υποχρέωση ψήφου.

Τα προβλεπόμενα ισχύουν και για τη δεύτερη Κυριακή, 14 Νοεμβρίου, των επαναληπτικών εκλογών.

Ποιοι εξαιρούνται – Ποιοι δεν χρειάζεται να προσέλθουν – Τα απαραίτητα δικαιολογητικά

Υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες δικαιολογημένα ορισμένοι εκλογείς δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, για τους οποίους βέβαια δεν εφαρμόζονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 11 του προαναφερόμενου νόμου οι προβλεπόμενες από το ανωτέρω διάταγμα ποινικές κυρώσεις.

Πρόκειται α) για τους κατοίκους εξωτερικού, β) για όσους έχουν υπερβεί το 70 έτος της ηλικίας τους και γ) για όσους θα βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των διακοσίων (200) χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο υποχρεούνται να ψηφίσουνδηλαδη ειναι υποχρεωτικο να πάμε!?

αν παω μονο στις επαναληπτικες πειράζει?

Προσθήκη νέας απάντησης