Πότε ανοίγει η διαθήκη;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Θα πας στον συμβολαιογράφο που κατατέθηκε η διαθήκη με ένα επικυρωμένο αντίγραφο της ληξιαρχικής πράξης θανάτου για να του το κοινοποιήσεις.

Εκείνος θα πρέπει να αντιγράψει την διαθήκη και να την πάει στο αρμόδιο Πρωτοδικείο όπου θα ανοιχτεί κιόλας (δεν ισχύει αυτό που βλέπουμε στις ταινίες ότι ο συμβολαιογράφος διαβάζει τη διαθήκη και την ανοίγει).

Από εκεί και πέρα θα μαζέψεις ακόμα: πιστοποιητικό πλησιεστέρων συγγενών και πιστοποιητικό μη δημοσίευσης άλλης διαθήκη.

Άρθρο 1771

Πρακτικό δημοσίευσης
Για τη δημοσίευση της διαθήκης συντάσσεται πρακτικό, όπου καταχωρίζεται ολόκληρη η διαθήκη και η βεβαίωση για την ύπαρξη ή την ανυπαρξία των εξωτερικών ελαττωμάτων που προβλέπονται στο άρθρο 1721 παρ. 4. Το πρωτότυπο στη μυστική ή έκτακτη διαθήκη με το περικάλυμμά του κατατίθεται στο αρχείο του δικαστηρίου, αφού προηγουμένως ο πρόεδρος ή ο ειρηνοδίκης σημειώσει αμέσως ιδιοχείρως στο πρότυπο της διαθήκης και το περικάλυμμά της τη λέξη <<θεωρήθηκε>>, χρονολογήσει και υπογράψει τη θεώρηση. Αν η δημοσίευση γίνεται από ειρηνοδίκη, ο γραμματέας του στέλνει αμέσως στο γραμματέα του αρμοδίου δικαστηρίου αντίγραφο του σχετικού πρακτικού.

Άρθρο 1772

Αν ο διαθέτης δεν είχε την τελευταία του κατοικία ή διαμονή στην περιφέρεια του πρωτοδικείου ή του ειρηνοδικείου που δημοσίευσε τη διαθήκη, ο γραμματέας του δικαστηρίου στέλνει αντίγραφο του πρακτικού της δημοσίευσης στον εισαγγελέα των πρωτοδικών της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής του διαθέτη, για να κατατεθεί στο αρχείο του δικαστηρίου που παραλαμβάνει το πρακτικό.

Όμοιο αντίγραφο του πρακτικού της δημοσίευσης αποστέλλεται επίσης σε κάθε περίπτωση στο γραμματέα του πρωτοδικείου της πρωτεύουσας του Κράτους.

Άρθρο 1774

Δημοσίευση ιδιόγραφής
Όποιος κατέχει ιδιόγραφη διαθήκη οφείλει χωρίς υπαίτια καθυστέρηση μόλις πληροφορηθεί το θάνατο του διαθέτη να την εμφανίσει για δημοσίευση στο πρωτοδικείο είτε της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής του διαθέτη είτε της δικής του διαμονής. Η δημοσίευση γίνεται κατά το άρθρο 1771. Η διάταξη του άρθρου 1772 εφαρμόζεται και σ' αυτήν την περίπτωση.geia,eimai i maria.o pateras mou exei pethanei edw kai 6-7 xronia,einai 5 aderfia exoun xwrisei tn klironomia alla den exei ginei apodwxi gia na einai egkuri i diathiki egrapsan stn mikro aderfo m ena meros oikopedou.egw k i mitera mou den dikaioumeste k emeis klironomia?an nai pws mporoume na zitisoume?Καλησπέρα θα ήθελα να ξέρω τι πρέπει να κάνουμε για να ανοίξουμε το διαθήκη ο πεθερός μου έχει 4 χρόνια που έχει πεθάνει και ο άντρας μου έχει ένα αδερφό που τα έχουν μαζί τα πάντα το σπίτι και κατο στο σπίτι έχουν ένα μαγαζί αυτό το πράγμα είναι όλα στο όνομα του πεθερός μου που έχει πεθάνει για να γυρίσουν στο όνομα τούς αυτούς τι πρέπει να κάνουμε

Προσθήκη νέας απάντησης