Πως να μαγειρέψω γαλοπούλα με γέμιση ρύζι, κιμά και κουκουνάρι;


Απαντήσεις





Γαλοπούλα με γέμιση ρύζι,κιμά και κουκουνάρι

Γαλοπούλα με γέμιση ρύζι,κιμά και κουκουνάρι

Υλικά

1 γαλοπούλα 4-5 κιλά
½ κιλό κιμά
τα συκωτάκια της γαλοπούλας
1 κρεμμύδι ψικοκομμένο
½ φλιτζάνι τσαγιού ρύζι
½ φλιτζάνι τσαγιού σταφίδα άσπρη (100 γραμμάρια)
½ φλιτζάνι τσαγιού κουκουνάρι (100 γραμμάρια)
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 μικρή καυτερή πιπερίτσα
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε γαλοπούλα με γέμιση θα πρέπει να έχουμε προμηθευτεί από μαγαζιά με είδη ραπτικής ένα ειδικό βελόνι και σπάγγο ψιλό ώστε όταν θα βάλουμε μέσα στη γαλοπούλα τη γέμιση να τη δέσουμε και τη ράψουμε.

Αυτό γίνεται αφενός για να μην ανοίξει στη διάρκεια του ψησίματος κα φύγει η γέμιση και αφετέρου για να έχει καλύτερη γεύση το κρέας που θα ψηθεί μαζί με τη γέμιση.

Για να φτιάξουμε τη γέμιση της γαλοπούλας κάνουμε τα εξής:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο.

Μόλις ζεσταθεί,ρίχνουμε μέσα τον κιμά,τα συκωτάκια της γαλοπόυλας και το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε.

Όταν σοταριστούν,χαμηλώνουμε τη φωτιά και σβήνουμε με το κονιάκ.

Περιμένουμε 2-3 λεπτά μέχρι να εξταμισθεί το κονιάκ.

Στη συνέχεια ρίχνουμε το ρύζι και το σοτάρουμε και αυτό μερικά λεπτά.

Αλατοποπιπερώνουμε.

Προσθέτουμε τη σταφίδα και το κουκουνάρι.

Ρίχνουμε 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό και αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει για 15 λεπτά περíπου.

Λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο,ρίχνουμε μέσα στη γέμιση τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Στη συνέχεια, βγάζουμε το μείγμα από την κατσαρόλα και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Καθαρίζουμε καλά την γαλοπούλα και την πλένουμε.

Τρίβουμε μέσα στο άνοιγμα του στομαχιού και της κοιλιάς της αλεύρι και την ξεπλένουμε.

Αφήνουμε τη γαλοπούλα να στραγγίσει καλά.

Πασπαλίζουμε την κοιλιά και το στομάχι της γαλοπούλας με αλάτι  και τρίβουμε την κόκκινη καυτερή πιπεριά μέσα και έξω από τη γαλοπούλα.

Γεμίζουμε το άνοιγμα της κοιλιάς και το στομάχι της γαλοπούλας με τη γέμιση που φτιάξαμε και ράβουμε το άνοιγμα με το σπάγγο.

Με σπάγγο επίσης δένουμε τις φτερούγες με το σώμα και τα μπούτια με την ουρά της γαλοπούλας.

Περιχύνουμε τη γαλοπούλα με ελαιόλαδο και την τοποθετούμε σε ταψί πάνω σε σχάρα.

Στον πάτο του ταψιού ρίχνουμε λίγο νερό.

Σκεπάζουμε τη γαλαπούλα με αλουμινόχαρτο σαν καπέλο.

Προσέχουμε ανάμεσα στην εξωτερική επιφάνεια της γαλοπούλας και στο αλουμινόχαρτο να υπάρχει ένα μικρό κενό.

Προθερμαίνουμε τo φούρνο.

Βάζουμε τη γαλοπούλα να ψηθεί σε μέτρια προς χαμηλή ένταση για 4-5 ώρες.

Μια ώρα πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο,βγάζουμε το αλουμινόχαρτο για να ροδίσει η γαλοπούλα.

Για να μην καεί η σάλτσα στο ταψί,εάν χρειάζεται προσθέτουμε λίγο νερό.

Απαιτούμενος χρόνος: 315 λεπτά

sidagi.gr



Προσθήκη νέας απάντησης