Πως μπορώ να σιγουρευτώ ότι δεν θα ξαναπέσω σε κατάθλιψη;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Μία περίοδος έντονα πεσμένης ψυχολογικής διάθεσης αποτελεί ένα από τα πιο δυσάρεστα βιώματα που μπορούμε να έχουμε και στο πλαίσιο αυτό είναι κατανοητός ο φόβος σας μήπως ξαναβρεθείτε σε ανάλογη κατάσταση. Δυστυχώς σε μεγάλο ποσοστό των περιπτώσεων ενδέχεται να υπάρξουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα γίνετε ποτέ καλά. Αντίθετα αν έχετε ήδη καταφέρει να ξεπεράσετε με απόλυτη επιτυχία ένα καταθλιπτικό επεισόδιο, καταπολεμώντας στη ρίζα τους τις σκέψεις που σας ώθησαν σε αυτήν, ο τρόπος που αντιδράσατε τότε πρέπει να αποτελέσει οδηγό για το πώς θα συμπεριφερθείτε τώρα.

Θυμηθείτε ότι δεν είχατε πάντοτε κατάθλιψη, άρα η κατάθλιψη είναι απλώς μία ψυχολογική κατάσταση στην οποία έχετε βρεθεί στο παρελθόν και έχετε ξεπεράσει. Με τον ίδιο τρόπο θα την ξεπεράσετε και αυτήν τη φορά. Μάλιστα τώρα τα πράγματα θα είναι σαφώς πιο εύκολα γιατί όχι μόνο έχετε προηγούμενη εμπειρία, αλλά αρχίσατε να αντιδράτε προτού εγκαθιδρυθεί το πρόβλημα. Γνωρίζετε ήδη ότι το να υποφέρετε σιωπηλά και το να προσπαθείτε να "προσπεράσετε" το πρόβλημα αντί να ασχοληθείτε μαζί του και να προσπαθήσετε να το επιλύσετε δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

Αυτό που θα πρέπει να κάνετε για να βοηθήσετε τον εαυτό σας είναι να του δείξετε κατανόηση και να προσπαθήσετε να καταλάβετε πώς οδηγηθήκατε στην κατάθλιψη χωρίς αυτομομφές. Ένας τρόπος να βεβαιωθείτε για την πλήρη εγκαθίδρυση των νέων σκέψεων και συμπεριφορών που σας απάλλαξαν από τα προβλήματα διάθεσης είναι να πληροφορηθείτε όσο το δυνατόν πληρέστερα για το φαινόμενο. Δείτε τα βιβλία αυτοβοήθειας που προτείνουμε στη σχετική ερώτηση.

Τα βιβλία αυτοβοήθειας μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμα, αλλά δεν υποκαθιστούν τη βοήθεια ενός ειδικού. Σε αυτή την περίπτωση, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η ψυχοθεραπεία πλεονεκτεί ως προς τη διατήρηση των θεραπευτικών αποτελεσμάτων. Ο λόγος που η ψυχοθεραπεία προφυλάσσει καλύτερα το άτομο από μελλοντικές επανεμφανίσεις του προβλήματος είναι ότι ουσιαστικά του διδάσκει τρόπους να αντιμετωπίζει τις παγίδες της σκέψης που το οδηγούν στην αρνητική διάθεση, με αποτέλεσμα να είναι σε θέσει να τις χειρίζεται σε κάθε νέα επανεμφάνισή τους. Για πληροφορίες σχετικά με την ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση της κατάθλιψης δείτε τη σχετική ερώτηση.

Τέλος, αν είχατε συνεργασία με κάποιον ειδικό στο παρελθόν, μην διστάσετε να απευθυνθείτε πάλι σε εκείνον για επιπλέον βοήθεια. Μέσω της συνεργασίας αυτής θα ανασύρετε τις προσαρμοστικές στρατηγικές που χρησιμοποιήσατε στο παρελθόν και θα μπορέσετε να απαλλαγείτε από τις δυσάρεστες σκέψεις και συναισθήματα πριν αυτές εγκαθιδρυθούν.

mpes.uoa.grΠροσθήκη νέας απάντησης