Πώς και γιατί συσσωρεύεται λίπος στον οργανισμό μας;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Κατά τη διάσπαση της τροφής, προκύπτουν ορισμένες στοιχειώδεις οργανικές ενώσεις:

Υδατάνθρακες: οι υδατάνθρακες αποτελούν ουσιώδες συστατικό όλων των ζωντανών οργανισμών και μία από τις κυριότερες πηγές ενέργειας. Αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα και νερό. Το «πρόβλημα» με τους υδατάνθρακες είναι πως αν δεν καταναλωθούν, αποθηκεύονται με τη μορφή λίπους στο σώμα.

Πρωτεΐνες: οι πρωτεΐνες είναι πολύπλοκες χημικές οργανικές ουσίες και προέρχονται από την ένωση απλούστερων χημικών ενώσεων, των λεγόμενων αμινοξέων. Είναι απαραίτητες για την αύξηση και την ανανέωση των ιστών.

Λίπη: τα λίπη αποτελούν την κυριότερη μορφή αποθηκευμένης ενέργειας, απαραίτητη για την ανάπτυξη του οργανισμού. Ωστόσο, η υπερβολική τους κατανάλωση προκαλεί τη συγκέντρωση λιπώδους ιστού σε διάφορα σημεία του σώματος. Τα λίπη διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:

  1. Ακόρεστα: τα ακόρεστα λιπαρά έχουν τη φήμη του «καλού» στην παρέα των λιπαρών και είναι, ως επί το πλείστον φυτικά λίπη – χωρίς φυσικά να σημαίνει αυτό πώς όλα τα φυτικά λίπη είναι ακόρεστα, λ.χ. το κακάο και το φοινικέλαιο περιέχουν κορεσμένα λιπαρά. Τα ακόρεστα λίπη μειώνουν τη χοληστερίνη, ωφελούν τον οργανισμό και διακρίνονται σε δύο υποκατηγορίες, τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα.
  2. Κορεσμένα: τα κορεσμένα λιπαρά είναι ο «κακός» της παρέας. Είναι κυρίως ζωικής προέλευσης και έχουν βλαπτική επίδραση για το σώμα, καθώς αυξάνουν τη χοληστερίνη και φράζουν τα αιμοφόρα αγγεία.


Προσθήκη νέας απάντησης