Πώς γίνεται η γονιμοποίηση του ωαρίου από το σπερματοζωάριο;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Κατά τη διάρκεια της συνουσίας 300 εκατομμύρια σπερματοζωάρια περίπου εισέρχονται στον κόλπο. Όμως ένα μόνο διαπερνά την προστατευτική μεμβράνη του ωαρίου και το γονιμοποιεί. Από την ένωση των δύο αυτών κυττάρων γεννιέται ένα νέο, ο ζυγωτής, το πρώτο κύτταρο της νέας ζωής που θα δημιουργηθεί. Τη στιγμή ακριβώς της γονιμοποίησης, τα χρωμοσώματα του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου συνδυάζονται, καθορίζοντας αυτόματα τα χαρακτηριστικά που θα κληρονομήσει το έμβρυο από τους γονείς του.

Κουβαλώντας το γενετικό υλικό 46 χρωμοσωμάτων (23 από κάθε γονέα), ο ζυγώτης υποδιαιρείται σε νέα κύτταρα. Στην αρχή σε δύο, έπειτα σε τέσσερα, στη συνέχεια σε οχτώ κ.λπ. Την τέταρτη ημέρα από τη σύλληψη, έχουν δημιουργηθεί 32 κύτταρα, το μορίδιο, που σχηματίζουν δύο ξεχωριστές στοιβάδες γύρω από έναν πυρήνα γεμάτο υγρό. Την έβδομη ημέρα περίπου, έχει σχηματιστεί πια μια μπάλα κυττάρων, η βλαστοκύστη, η οποία φτάνει στο φιλόξενο περιβάλλον της μήτρας, όπου και φωλιάζει.

Υπάρχει περίπτωση ένα ωάριο, όταν γονιμοποιηθεί από το σπερματοζωάριο, να διαιρεθεί σε δύο όμοια μέρη. Τότε γίνεται σύλληψη όμοιων διδύμων, δηλαδή εμβρύων του ίδιου φύλου, που μοιράζονται τον ίδιο πλακούντα. Όταν δύο ωάρια γονιμοποιηθούν συγχρόνως από δύο διαφορετικά σπερματοζωάρια, τότε προκύπτουν δύο ανόμοια δίδυμα, που θα είναι ανεξάρτητα μέσα στη μήτρα, καθένα με τον δικό του πλακούντα.

ivf-embryo.grΠροσθήκη νέας απάντησης