Πονάω όταν κάνω σεξ. Είναι φυσιολογικό;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Όχι αυτό δεν είναι καθόλου μα καθόλου φυσιολογικό, γι' αυτό και θα πρέπει το συντομότερο να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας και να περιγράψετε την κατάσταση σας χωρίς να ντρέπεστε. Το πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε:

Κυστίτιδα: Μπορεί να προκαλέσει πόνο κατά τη διάρκεια ή και μετά την σεξουαλική πράξη. Είναι πολύ εύκολο να γίνει διάγνωση από το γυναικολόγο σας ο οποίος και θα συστήσει την κατάλληλη αγωγή. Ένας αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης της κυστίτιδας, πάντως, είναι αμέσως μετά την σεξουαλική πράξη να ουρήσετε ώστε να απομακρυνθούν τυχόν βακτήρια.

Μύκητες ή άλλη μόλυνση: Και η παραμικρή μόλυνσή μπορεί να προκαλέσει πόνο. ο γυναικολόγος θα συστήσει τις κατάλληλες εξετάσεις και αναλόγως θα προτείνει θεραπεία, την οποία όμως θα πρέπει να ακολουθήσει και ο σύντροφός σας.

Ξηρότητα του κόλπου: Μπορεί να οφείλεται είτε στην απουσία προκαταρκτικών είτε στα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων που παρατηρούνται κυρίως κατά την εμμηνόπαυση ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Ωστόσο η ψηρότητα του κόλπου μπορεί να αντιμετωπιστεί π.χ. με τη χρήση ειδικών τζελ για την ύγρανση του κόλπου ή με ορμονικά σκευάσματα σε μορφή κολπικών τζελ που θα συστήσει ο γιατρός. Άλλες αιτίες, και μάλιστα αρκετά συχνές, που μπορεί να προκαλέσουν πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή είναι η αιδοιοδυνία (ή σύνδρομο του επώδυνου αιδοίου), που χαρακτηρίζεται από έντονο πόνο στην είσοδο του κόλπου, όχι απαραίτητα πάντα κατά την επαφή, η δυσπαρευνία, έντονος επαναλαμβανόμενός πόνος ή ενόχληση κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, που οφείλεται κυρίως σε ψυχολογικά αίτια, και κολεόσπασμος, δηλαδή η ακούσια σύσπαση των μυών του κόλπου που εμποδίζουν την είσοδο του πέους.Προσθήκη νέας απάντησης