Ποιο είναι το αίτιο της νόσου του Crohn;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Το αίτιο της νόσου Crohn δεν είναι γνωστό και ο τρόπος που η νόσος αναπτύσσεται δεν είναι καλά κατανοητός. Γνωρίζουμε ότι το άγχος και η κακή διατροφή προκαλούν εξάρσεις της νόσου αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι δεν είναι αυτή η αρχική αιτία της νόσου. Για την αιτία της νόσου έχουν διατυπωθεί δεκάδες θεωρίες χωρίς κάποια από αυτές να είναι απόλυτα ικανοποιητική. Έτσι έχουν ενοχοποιηθεί γονίδια και κληρονομικοί παράγοντες, μικροβιακοί παράγοντες αλλά κυρίως ένας διαταραγμένος ανοσολογικός μηχανισμός που αναγνωρίζει τα συνηθισμένα μικρόβια του εντέρου ως παθολογικά και προσπαθεί να τα εξοντώσει. Στην επίθεση αυτή του οργανισμού ενάντια σε μικρόβια και μύκητες θύμα τελικά είναι το ίδιο το γαστρεντερικό σύστημα.

Η νόσος Crohn εμφανίζει κληρονομική επιβάρυνση. Ένας άνθρωπος με συγγενή πρώτου βαθμού που εμφάνισε τη νόσο, έχει αυξημένες πιθανότητες να νοσήσει σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Πάντως, περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ιδιαίτερο ρόλο στην εκδήλωση της νόσου με αποτέλεσμα η νόσος Crohn να είναι συχνότερη σε αστικές περιοχές αναπτυγμένων χωρών του βορρά.Προσθήκη νέας απάντησης