Ποιες είναι οι επιπλοκές τη νόσου του Crohn;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Η νόσος του Crohn εκτός από τις κύριες εκδηλώσεις της μπορεί να οδηγήσει και σε επιπλοκές που να απαιτήσουν χειρουργική αντιμετώπιση. Οι επιπλοκές αυτές συνήθως είναι το αποτέλεσμα της χρόνιας φλεγμονής που καταστρέφει το τοίχωμα του εντέρου και μπορεί να οδηγήσει σε:

Στένωση και Ειλεό: Η στένωση είναι αποτέλεσμα της χρόνιας ίνωσης που αναπτύσσεται στο τοίχωμα του εντέρου. Το τοίχωμα γίνεται όλο και παχύτερο και χάνει την ελαστικότητά του. Έτσι, το περιεχόμενο του εντέρου δυσκολεύεται να περάσει από τα στενωμένα σημεία και ο ασθενής μπορεί να αισθάνεται πόνους, φουσκώματα και δυσκοιλιότητα ανάλογα με το ύψος, των αριθμό και τη βαρύτητα των στενώσεων. Η στένωση μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απόφραξη οπότε ο ασθενής εμφανίζει ειλεό και απαιτείται επείγουσα χειρουργική αντιμετώπιση.

Συρίγγια και Αποστήματα: Τα συρίγγια είναι ανώμαλες επικοινωνίες που αναπτύσσονται ανάμεσα σε δύο τμήματα εντέρου ή ανάμεσα στο έντερο και άλλα όργανα όπως το δέρμα, η ουροδόχος κύστη ή και ο κόλπος. Τα συρίγγια μπορεί να συνοδεύονται από πυρετό, πόνο, διάρροιες ή αιμορραγίες, ανάλογα με την πορεία τους και τη χρονιότητά τους. Τα συρίγγια που αναπτύσσονται στον πρωκτό θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στην αντιμετώπισή τους και αυτή πρέπει να γίνεται μόνο από ειδικούς με εμπειρία στη νόσο και τη φυσική της πορεία. Στην πορεία των συριγγίων μπορεί να δημιουργηθούν συλλογές από πύο που αποτελούν πλέον αποστήματα. Ο ασθενής εμφανίζει πυρετό και απαιτείται η άμεση συμβουλή ειδικού.

Δυσαπορρόφηση: Όταν το λεπτό έντερο πάσχει σε μεγάλο μήκος, ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει αρκετά από τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Τότε παρουσιάζεται έλλειψη σε βασικές βιταμίνες με τα αντίστοιχα επακόλουθα. Η διάρροια και η δυσαπορρόφηση μπορεί να οδηγήσουν σε αναιμία, οστεοπόρωση, λίθους στους νεφρούς και χολολιθίαση. Χρειάζεται συχνός έλεγχος και συμβουλή από διατροφολόγο ώστε οι ασθενείς να λαμβάνουν τα κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής και να μην μένουν πίσω στις ανάγκες τους.Προσθήκη νέας απάντησης