Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν τη ραγάδα δακτυλίου (πρωκτού);


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Η ακραία δυσκοιλιότητα ή η διάρροια , συνήθως σε συνδυασμό με νευρική ένταση κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης χρονικής περιόδου, μπορεί να προκαλέσουν εκδορές στον πρωκτό, απλές σχισμές, όπως ραγάδες ή οξεία έλκη στο πρωκτικό χείλος.

Με τη δυσκοιλιότητα, αυτή η κατάσταση συνήθως προκαλείται από τη διέλευση σκληρών και ξερών κοπράνων που σκίζουν το εσωτερικό του πρωκτού κατά την αφόδευση. Με τη διάρροια, αυτή η κατάσταση συνήθως προκαλείται από την υπερβολική χρήση και το υπερβολικό σκούπισμα ενός ερεθισμένου πρωκτικού σωλήνα.

Λόγω της σχετικής πρωκτικής μόλυνσης στην κρύπτη, που προκαλεί κρυπτίτιδα, μπορεί να δημιουργηθούν μια ραγάδα, ένα έλκος ή ενδεχομένως ακόμα και ένα απόστημα στο ανώτερο μέρος του πρωκτικού σωλήνα, εκεί όπου εφάπτεται η κάτω βλεννογόνος του ορθού.

Σε ορισμένους ασθενείς, η ραγαδα πρωκτου δεν επουλώνεται και γίνεται μια επώδυνη πληγή που συνεχώς εκ νέου τραυματίζεται ή σκίζεται με κάθε αφόδευση. Η ραγάδα αναπτύσσει συνήθως με την πάροδο του χρόνου μια λευκή ινώδη βάση. Επιπλέον, μπορεί να αναπτυχθεί ένας εξωτερικός δερμικός θύλακας στον πρωκτό που ονομάζεται θήλωμα , και μια διευρυμένη θηλή στο ανώτερο περιθώριο του πρωκτού.

Μέσω του πρωκτού σε ένα ασθενή μπορεί να περάσουν θραύσματα υλικών που δεν έχουν χωνευθεί (π.χ. πετραδάκια, μικρά κομματάκια καλαμποκιού και κελύφη από σπόρους ηλίανθου), σκίζοντας το δέρμα του πρωκτού, προκαλώντας έτσι μια ραγάδα. Οι ραγαδες του δακτυλιου μπορεί να είναι και δευτερογενή συμπτώματα από μια ορθοπρωκτική χειρουργική επέμβαση, πρωκτίτιδα, φυματίωση ή καρκίνο του πρωκτού.

proctoclinic.grΠροσθήκη νέας απάντησης