Ποια είναι τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις





Πρόκειται για την κατάσταση, όπου όξινο περιεχόμενο του στομάχου γυρίζει πίσω προς τον οισοφάγο, προκαλώντας του ερεθισμό. Το κάψιμο μπορεί να το αισθανόμαστε πίσω από το στέρνο ή κάτω από το λαιμό μας.

Άλλα συμπτώματα της νόσου είναι: «ξυνίλες», έμετοι, δυσκολία στην κατάποση, χρόνιος βήχας, πλήρης παλινδρόμηση τροφής, αίσθημα πνιγμού μέσα στη νύχτα, πόνος στο πάνω μέρος της κοιλιάς, κ.ά.

Τα συμπτώματα κρατούν αρκετή ώρα και συχνά, επιδεινώνονται μετά το γεύμα. Επίσης χειροτερεύουν όταν ξαπλώνουμε ή όταν σκύβουμε. Ανακούφιση έρχεται όταν στεκόμαστε όρθιοι και παίρνουμε αντιόξινα. Καμιά φορά, ο πόνος συγχέεται στο θώρακα με πρόβλημα από την καρδιά.

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση αποτελεί ένα συχνό πρόβλημα, που μπορεί και να συνυπάρχει με διαφραγματοκήλη. Εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες και προκαλεί συμπτώματα στο 44% του πληθυσμού.

Οι ασθενείς αναγκάζονται να λαμβάνουν χρόνια φαρμακευτική αγωγή, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 10-50%, ενώ μεγάλο ποσοστό (60%) αναπτύσσουν τελικά βλάβες του οισοφάγου, όπως οισοφαγίτιδα, στένωση, δυσπλασία ή ακόμα και καρκίνο, κ.ά.



Προσθήκη νέας απάντησης