Ποια είναι τα προβλήματα των δοντιών και των ούλων;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Η υγιεινή των δοντιών πρέπει να είναι καθημερινή μας φροντίδα. Αν αδιαφορήσουμε για την καθαριότητά τους, θα παρουσιαστούν σ΄ αυτά πολλά προβλήματα. Εκτός από τους δυνατούς πόνους που θα νιώθουμε, μπορεί ακόμα και να τα χάσουμε και γενικότερα να δημιουργήσουμε και άλλες αρρώστιες στον οργανισμό μας βλάπτοντας ζωτικά όργανα, όπως π.χ. την καρδιά.

Τα προβλήματα παρουσιάζονται όταν τρώμε διάφορες τροφές, ιδιαίτερα δε αυτές που έχουν πολλή ζάχαρη, και δεν πλένουμε αμέσως τα δόντια μας. Τότε, γύρω από τα δόντια και τα ούλα συσσωρεύονται μικρές εναποθέσεις σαχκάρου. Τα βακτηρίδια του στόματος εγκαθίστανται σε αυτά και παράγουν οξέα. Έτσι δημιουργείται μια ουσία, η οδοντική πλάκα, που κολλάει πάνω στα δόντια κι αν δεν απομακρυνθεί αμέσως (με πλύσιμο των δοντιών), σε λίγο καιρό γίνεται πολύ επικίνδυνη για την υγεία τους. Είναι η αιτία που παρουσιάζονται οι δυο πιο συνηθισμένες ασθένειες των δοντιών: η τερηδόνα και η περιοδοντίτιδα

Τερηδόνα
Η οδοντική τερηδόνα στην Ελλάδα έχει σχεδόν πανδημικό χαρακτήρα γιατί πάσχει από αυτήν το 85% έως και το 100% του πληθυσμού. Παρουσιάζεται συνήθως στις οπές, στις σχισμές, στον αυχένα και μεταξύ των δοντιών.?

Η οδοντική πλάκα που αποτελείται από μικρά σωματίδια τροφίμων, μυκήτων και βακτηριδίων αυξάνεται και δημιουργεί σιγά σιγά την οδοντική πέτρα,  η οποία αρχίζει να καταστρέφει πρώτα την αδαμαντίνη του δοντιού, μετά την οδοντίνη και την οστεΐνη και τέλος προσβάλλει τον πολφό. Σ? αυτό το στάδιο νιώθουμε δυνατούς πόνους και καταφεύγουμε στον οδοντίατρο ο οποίος καθαρίζει το σαπισμένο κομμάτι του δοντιού και το γεμίζει με αδρανές εμφρακτικό υλικό, δηλαδή το σφραγίζει, όπως λέμε, για να μην απονεκρωθεί τελείως το δόντι και το χάσουμε.

Περιοδοντίτιδα
Η ασθένεια αυτή είναι μια κατάσταση  συστηματικής φλεγμονής των ούλων και των οστών που στηρίζουν τα δόντια και εμφανίζεται στο 40% – 60% του παιδικού πληθυσμού, ενώ στους ενήλικες μπορεί να φτάσει και το 90% – 100%. Ξεκινάει με την ουλίτιδα στην οποία τα ούλα, εξ αιτίας της άφθονης οδοντικής πέτρας που υπάρχει στα δόντια, αδυνατίζουν, κοκκινίζουν και συχνά ματώνουν και αιμορραγούν. Αν συνεχίσουμε να μην πλένουμε τα δόντια μας, η ασθένεια εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα η οποία αδυνατίζει τελείως τα ούλα και τα κόκαλα που στηρίζουν τις ρίζες των δοντιών κι έτσι αυτά πέφτουν ή αναγκαζόμαστε  να τα βγάλουμε στον οδοντίατρο.    Προσθήκη νέας απάντησης