Ποια είναι η υπόθεση της ταινίας "Enemy at the Gates (2001)";


"Εχθρός προ των πυλών (2001)" υπόθεση;

Απαντήσεις

Το 1942, ένα χρόνο μετά την εισβολή των Γερμανικών στρατευμάτων στη Σοβιετική Ένωση, ο Βασίλι Ζαΐτσεφ, ένας βοσκός από τα Όρη του Ουράλ, είναι στρατιώτης στον Κόκκινο Στρατό και βρίσκεται στις πρώτες γραμμές της Μάχης του Στάλινγκραντ. Βρίσκεται ανάμεσα σε άλλους στρατιώτες, μιας ομάδας "αυτοκτονίας", που έρχονται αντιμέτωπη με τα στρατεύματα των Γερμανών που εισβάλλουν, και χρησιμοποιεί τις απίστευτες ικανότητες του στην σκοποβολή, κάτι που τους είχε διδάξει ο παππούς τους όταν ήταν παιδί, για να σώσει τον εαυτό του και τον επίτροπο Ντανίλοφ.

Ο Νικήτα Χρουστσόφ φτάνει στο Στάλινγκραντ για να συντονίσει την άμυνα της πόλης και απαιτεί ιδέες από τους υφισταμένους του για το πώς να ανυψώσει το ηθικό των στρατιωτών αλλά και των πολιτών. Ο Ντανίλοφ, ο πλέον αρχαιότερος και πιο πεπειραμένος υπολοχαγός, προτείνει ότι οι άνθρωποι χρειάζονται «ένα παράδειγμα, αλλά ένα παράδειγμα για να το ακολουθήσουν» και να τους δώσει ελπίδα. Όταν ο Κρούσεφ ρωτά αν γνωρίζει τέτοια άτομα, ο Ντάνιλοφ προτείνει στον Ζαϊτζίφ. Λίγο αργότερα, ο Βασίλι αρχίζει να δημοσιεύει ιστορίες για τα ανδραγάθημα του Βασίλι στην εφημερίδα του στρατού που τον χρωματίζει ως εθνικό ήρωα και εικονίδιο προπαγάνδας. Ο Βασίλι μεταφέρεται στο τμήμα ελεύθερων σκοπευτών και γίνεται φίλος με τον Ντανίλοφ. Και οι δύο τους επίσης τρέφουν αισθήματα για την Τάνια Τσέρνοβα, πολίτη του Στάλινγκραντ που έχει γίνει ιδιαιτέρα στην τοπική πολιτοφυλακή. Φοβούμενος για την ασφάλειά της, η Ντανίλοφ την έχει μεταφέρει σε μια μονάδα πληροφοριών μακριά από το πεδίο της μάχης, φαινομενικά για να κάνει χρήση των γερμανικών της δεξιοτήτων στη μετάφραση των ραδιοτηλεοπτικών παρεμβολών.

Με τους Σοβιετικούς ελεύθερους σκοπευτές να δυσκολεύουν το έργο και να αυξάνουν τον κίνδυνο στους γερμανούς στρατιώτες, ο Γερμανός Ταγματάρχης Έργουιν Κόνινγκ στέλνεται στο Στάλινγκραντ για να σκοτώσει τον Βασίλι και έτσι να συντρίψει το σοβιετικό ηθικό. Ένας διάσημος σκοπευτής και επικεφαλής της σχολής ελεύθερων σκοπευτών του Γερμανικού Στρατού στο Zossen, δελεάζει τον Βασίλι σε μια παγίδα και σκοτώνει δύο άλλους ελεύθερους σκοπευτές, αλλά ο Βασίλι καταφέρνει να δραπετεύσει. Όταν η διοίκηση του Κόκκινου Στρατού μαθαίνει για την αποστολή του Κόνινγκ, στέλνουν τον πρώην μαθητή του Κόνινγκ, τον Κουλίκοφ, για να βοηθήσει τον Βασίλι να τον σκοτώσει. Ο Κόνινγκ, ωστόσο, ως καλύτερος, καταφέρνει να σκοτώσει τον Κουλίκοφ με ένα πολύ επιδέξιο πυροβολισμό, τρομοκρατώντας έτσι τον Βασίλι.

Ο μικρός Σάσα, εθελοντικά ενεργεί ως διπλός πράκτορας, πηγαίνοντας ψεύτικες πληροφορίες στον Κόνινγκ για την τοποθεσία του Βασίλι, δίνοντας έτσι στο Βασίλι την δυνατότητα να στήσει ενέδρα και να σκοτώσει τον ταγματάρχη. Ο Βασίλι στήνει μια παγίδα στον Κόνινγκ και καταφέρνει να τον τραυματίσει, αλλά κατά τη διάρκεια μιας δεύτερης προσπάθειας, ο Βασίλι νυστάζει και κοιμάται για πολλές ώρες, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε έναν γερμανό στρατιώτη που λεηλατεί τους νεκρούς να του κλέψει το ημερολόγιο. Η γερμανική διοίκηση παίρνει το ημερολόγιο ως απόδειξη του θανάτου του Βασίλι και σκοπεύει να στείλει τον Κόνινγκ στο σπίτι, αλλά ο Κόνινγκ δεν πιστεύει ότι ο Βασίλι είναι νεκρός. Ο αρχηγός Γερμανός στρατηγός σταματάει το παιχνίδι σκύλου-γάτας του Κόνινγκ για να αποτρέψει τη σοβιετική προπαγάνδα από το ώφελος που θα έχει εάν σκοτωθεί ο Κόνινγκ.

Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από το πεζογράφημα του 1973 Enemy at the Gates: The Battle for Stalingrad του Γουίλιαμ Κρεγκ, ο οποίος περιγράφει τα γεγονότα της Μάχης του Στάλινγκραντ από το 1942 ως το 1943. Βασίζεται σε μια μονομαχία που αναφέρεται στο βιβλίο, η οποία αναπτύχθηκε ανάμεσα στο θρυλικό Σοβιετικό ελεύθερο σκοπευτή Βασίλι Γκριγκόριεβιτς Ζάιτσεφ και τον Γερμανό αντίστοιχό του, Ταγματάρχη Έρβιν Κένιχ, καθώς παρενοχλούν ο ένας τον άλλο κατά τη διάρκεια της μάχης.

periergos.gr

 

Enemy at the Gates (2001)Προσθήκη νέας απάντησης