Ποια είναι η υπόθεση της ταινίας "Argo (2012)";


"Επιχείρηση: Argo (2012)" υπόθεση;

Απαντήσεις

Ένοπλοι εισβάλλουν στην Αμερικανική Πρεσβεία στην Τεχεράνη στις 4 Νοεμβρίου 1979 ως αντίποινα του καταφυγίου που προσέφεραν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον Σάχη Μοχάμεντ Ρεζά Παχλαβί. Περισσότερα από 50 άτομα του προσωπικού της πρεσβείας συλλαμβάνονται ως όμηροι, αλλά έξι καταφέρνουν να αποδράσουν και να κρυφτούν στο σπίτι του Καναδού πρέσβη Κεν Τέιλορ. Με την απόδραση τους να παραμένει κρυφή, το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ξεκινά να διερευνά πιθανούς τρόπους να τους "βγάλουν" από το Ιράν. Ο Τόνι Μέντεζ, ένας ειδικός πράκτορας της CIA, επικρίνει τις προτάσεις. Και ο ίδιος όμως βρίσκεται σε αδιέξοδο, μέχρι που του έρχεται μια ιδέα ενώ παρακολουθεί στην τηλεόραση με το γιο του την ταινία Μάχη στον Πλανήτη των Πιθήκων (Battle for the Planet of the Apes). Σχεδιάζει να δημιουργήσει μια ιστορία κάλυψης στην οποία οι δραπέτες είναι Καναδοί κινηματογραφιστές, που ψάχνουν "εξωτικές" τοποθεσίες στο Ιράν για τα γυρίσματα μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Ο Μέντεζ και ο προϊστάμενός του Τζακ Ο' Ντόνελ επικοινωνούν με τον Τζον Τσέιμπερς, έναν make-up artist του Χόλιγουντ ο οποίος είχε δημιουργήσει παλιότερα μεταμφιέσεις για τη CIA. Ο Τσέιμπερς τους φέρνει σε επαφή με τον παραγωγό Λέστερ Σίγκελ. Μαζί κατασκευάζουν ένα ψεύτικο κινηματογραφικό στούντιο, δαιφημίζουν τα σχέδιά τους και επιτυχώς εδραιώνουν τo Argo, μια ψεύτικη ταινία επιστημονικής φαντασίας στο στιλ της ταινία Ο Πόλεμος των Άστρων (Star Wars). Εν τω μεταξύ, ο φόβος των δραπετών όλο και μεγαλώνει στην κατοικία του πρέσβη. Οι επαναστάτες επανασυναρμολογούν τα διαλυμένα χαρτιά της πρεσβείας και μαθαίνουν ότι κάποια άτομα από το προσωπικό δραπέτευσαν. Ο Μέντεζ συναντιέται με έναν πράκτορα της CIA, στην Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης πριν φύγει για το Ιράν.

Παριστάνοντας τον παραγωγό του Argo, o Μέντεζ φτάνει στο Ιράν και έρχεται σε επαφή με τους έξι δραπέτες. Τους παρέχει καναδικά διαβατήρια και ψεύτικες ταυτότητες και τους προετοιμάζει να περάσουν επιτυχώς από την ασφάλεια του αεροδρομίου. Αν και φοβούνται να εμπιστευτούν το σχέδιο του Μέντεζ, διστακτικά δέχονται, γνωρίζοντας ότι και ίδιος ρισκάρει τη ζωή του. Μια επίσκεψη στο παζάρι για να διατηρήσουν την κάλυψή τους πηγαίνει στραβά, αλλά η ιρανική επαφή τους, τους απομακρύνει από το εχθρικό πλήθος.

Ο Μέντεζ πληροφορείται ότι η επιχείρηση ακυρώνεται ώστε να αποφευχθεί σύγκρουση με μια προγραμματισμένη στρατιωτική επιχείρηση διάσωσης των ομήρων. Ο Μέντεζ δεν υπακούει τη διαταγή και αναγκάζει τον Ο' Ντόνελ να αποκτήσει εκ νέου έγκριση για την αποστολή και να βρει αεροπορικά εισιτήρια σε μια πτήση της Swissair. Οι θέσεις των δραπετών στο αεροπλάνο επιβεβαιώνονται την τελευταία στιγμή. Όλοι τους επιβιβάζονται στο αεροπλάνο τη στιγμή που οι Ιρανοί φύλακες ανακαλύπτουν τι πραγματικά συμβαίνει και προσπαθούν να σταματήσουν το αεροπλάνο καθώς αυτό απογειώνεται.

Για να προστατέψουν τους ομήρους που παραμένουν στην Τεχεράνη από αντίποινα, αποκρύβεται η όποια ανάμειξη των Ηνωμένων Πολιτειών και όλα τα εύσημα της αποστολής πηγαίνουν στην Καναδική κυβέρνηση και στον πρέσβη της (ο οποίος έφυγε από το Ιράν με τη σύζυγό του καθώς η επιχείρηση των δραπετών βρισκόταν σε εξέλιξη, η Ιρανή οικονόμος τους, που γνώριζε για τους Αμερικανούς και είπε ψέματα στους επαναστάτες για να τους προστατέψει δραπετευσε στο Ιράκ). Ο Μέντεζ βραβεύτηκε με το Αστέρι της Μυστικής Υπηρεσίας, αλλά εξαιτίας του απορρήτου της αποστολής, δεν μπορούσε να κρατήσει το μεάλλιο μέχρι το 1997 που αποκαλύφθηκαν όλες οι λεπτομέρειες. Όλοι οι όμηροι απελευθερώθηκαν στις 20 Ιανουαρίου 1981. Η ταινία τελειώνει με την ομιλία του Προέδρου Τζίμι Κάρτερ για την Κρίση και την επιχείρηση "Canadian Caper".

el.wikipedia.org

 

Argo (2012)Προσθήκη νέας απάντησης