Ποια είναι η αιτιολογία της διαταραχής υπερφαγίας;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Η ακριβής αιτία της διαταραχής υπερφαγίας είναι άγνωστη. Φαίνεται ωστόσο μια ποικιλία παραγόντων (ψυχολογικοί, κοινωνικοί, φυσιολογικοί παράγοντες) να συνεισφέρουν σε αυτή.

> Ψυχολογικοί παράγοντες.

Τα άτομα με υπερφαγική συμπεριφορά συνήθως παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, καταθλιπτικά συμπτώματα, αγχώδη συμπεριφορά, δυσκολία να χειριστούν καταναγκαστικές συμπεριφορές, όπως και δυσκολία να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους.

> Κοινωνικοί παράγοντες.

Η κοινωνική πίεση του να είναι κανείς αδύνατος, η κριτική που δέχεται κάποιος για το σώμα του κατά την παιδική ηλικία συχνά προκαλούν ντροπή για το σώμα και την εμφάνιση. Επίσης κάποιες φορές η κατανάλωση φαγητού «μαθαίνεται» ως συμπεριφορά ανακούφισης από δυσάρεστα συναισθήματα και καταστάσεις.

> Φυσιολογικοί, βιολογικοί παράγοντες.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι στην διαταραχή υπερφαγίας υπάρχει κληρονομικότητα, ωστόσο δεν είναι γνωστό ακόμη αν υπάρχει κάποια γενετική προδιάθεση. Επίσης υποστηρίζεται ότι κάποιοι βιολογικοί παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν σε υπερφαγικά επεισόδια, όπως η υπογλυκαιμία λόγω των ακατάστατων ωραρίων γευμάτων, η έλλειψη κάποιων θρεπτικών συστατικών εξαιτίας της μη ισορροπημένης διατροφής, τα χαμηλά επίπεδα κάποιων χημικών ουσιών του εγκεφάλου οι οποίες επηρεάζουν την διάθεση και την ρύθμιση της όρεξης, αλλά και η μη σωστή λειτουργία του συστήματος πείνας-κορεσμού.

mkarapatsia.grΠροσθήκη νέας απάντησης