Οι αδένες του λαιμού μου είναι πρησμένοι. Τι φταίει και τι να κάνω;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Ο ένοχος: Οι πρησμένοι αδένες που συνήθως συνυπάρχουν με πονόλαιμο ή πυρετό και αίσθημα κόπωσης είναι τα αρχικά συμπτώματα της λοιμώδους μονοπυρήνωσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛΠΝΟ), πρόκειται για μεταδοτική ασθένεια που προκαλείται από τον ιό του Epstein Barr (EBV). Ο ιός υπάρχει κυρίως στο σάλιο, γι' αυτό και η λοιμώδης μονοπυρήνωση έχει ονομαστεί και «νόσος του φιλιού». Μπορεί επίσης να μεταδοθεί με τις κλασικές μορφές που μεταδίδεται μια ίωση (βήχας, φτέρνισμα, κοινή χρήση ποτηριών κ.λπ.) όμως είναι σπανιότερο.

Τι να κάνετε: Ο γιατρός θα σας συστήσει ανάπαυση και αποχή για λίγο διάστημα από κοπιαστικές δραστηριότητες (γυμναστήριο, έντονη χειρωνακτική εργασία κ.λπ.). Επίσης λήψη άφθονων υγρών, αντισηπτικές ταμπλέτες για το φάρυγγα και αντιφλεγμονώδη (μόνο στην περίπτωση που υπάρχει πυρετός ή έντονος πονόλαιμος που δεν υποχωρεί).

Στο γιατρό ολοταχώς: Παρότι η λοιμώδης μονοπυρήνωση περνάει από μόνη της (αφού κάνει τον κύκλο της σε διάστημα περίπου 4 εβδομάδων), θεωρείται απαραίτητη η ιατρική παρακολούθηση από τα πρώτα συμπτώματα. Και αυτό γιατί κάποιες φορές υπάρχει μακροβιακή επιμόλυνση, την οποία μόνο ο γιατρός θα μπορέσει να διαγνώσει και να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη αντιβίωση.Προσθήκη νέας απάντησης