Μπορεί το νερό να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Όσο και να φαίνεται παράξενο, η απάντηση είναι «ναι». Υπάρχει μία μορφή φυσικής κνίδωσης, η οποία ονομάζεται υδατογενής κνίδωση (aquagenic urticaria), επισημαίνουν οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρίας Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας.

Πως εκδηλώνεται: Πρόκειται για αλλεργία όχι και τόσο συχνή, η οποία εκδηλώνεται με έντονο κνησμό και κοκκινίλες, σχηματίζοντας στο δέρμα ένα είδος «χάρτη». Κι αυτό μόλις το σώμα έρθει σε επαφή με το νερό, είτε είναι ζεστό είτε κρύο.

Αντιμετώπιση: Αποτελεσματική θεραπεία δεν έχει ακόμα βρεθεί, γι' αυτό και τα άτομα με τη συγκεκριμένη αλλεργία δυσκολεύονται σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ντους, το κολύμπι κ.λπ. «Τα αντισταμινικά ελέγχουν συνήθως τα συμπτώματα, αν και όχι πλήρως. Προληπτικά ωστόσο, ανάλογα με την περίπτωση σας, μπορείτε να λάβετε κάποια μέτρα. Αν για παράδειγμα έχετε αλλεργία στο κρύο νερό, θα πρέπει να προτιμάτε ζεστές θάλασσες, στα πρώτα μπάνια να μη μένετε πολύ ώρα στο νερό, να αλλάζετε και να σκουπίζεστε καλά αμέσως μόλιες βγαίνετε από τη θάλασσα», συμβουλεύουν οι ειδικοί.Προσθήκη νέας απάντησης