Λέα Μαλένη Βιογραφία


Βιογραφικό σημείωμα της κύπριας ηθοποιού Λέα Μαλένη.

Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Η Λέα Μαλένη γεννήθηκε στην Κύπρο και είναι ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, του Πανεπιστημίου Queen Margaret, Edinburgh (BA in Performing Arts) και του Goldsmiths College-University of London (Master in Directing).

Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις: Ορλάντο (Θεατρική Ομάδα Persona), Ο Δολοφόνος του Λάιου και τα Κοράκια (ΘΟΚ), On/Off (Life Cuts) (ΘΟΚ), Ου Φονεύσεις (Εθνικό Θέατρο Ελλάδος), Happy Days (NowyTeatr, Πολωνία), Witsplit-Τέσσερις Συν Μία Εποχές (Θεατρική Ομάδα Persona), Evelyn Evelyn (Paravan-Ζαχαρίου-Κουφτερός), Κάλι-Καντζάρ & ΣΙΑ!… (ΘΟΚ-ETC), Μόνα: Τραγούδια μιας Ζωής (Ledra Music Soloists), The (M)adam’s Family!…(Θεατρική Ομάδα Persona) καθώς και παραστάσεις χορού και μουσικού θεάτρου στο Κρατικό Θέατρο και σε άλλες ανεξάρτητες ομάδες.

Στο θέατρο έπαιξε (μεταξύ άλλων) στις παραστάσεις: Ηλέκτρα-Ορέστης, η Δίκη (Ηλέκτρα), Λίγο Ακόμα, Οι Σεξουαλικές Νευρώσεις των Γονιών μας (Ντόρα), Καρδιά μου Εσύ (Λαλαλα), Αντιγόνη (Τειρεσίας), Επτά Επί Θήβας (Ισμήνη), Κορυδαλλός (Ζαν Ντ’Αρκ), Ρομπέρτο Τσούκκο (Παιδούλα), Σαμία (Μοσχίων) –ΘΟΚ, Κεκλεισμένων των Θυρών (Ινέζ), Το Δωμάτιο της Βερόνικα (Σούζαν), Γυάλινος Κόσμος (Λάουρα), Αγνή του Θεού (Αγνή), Το Παιχνίδι του Έρωτα και της Τύχης (Σύλβια) –Θέατρο ΕΝΑ, Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ (Άννα Φρανκ) –ΣΑΤΙΡΙΚΟ Θέατρο, Σύλβια (Σύλβια) –Θέατρο ΣΚΑΛΑ κ.ά. Επαγγελματίας ηθοποιός από το 1993. Ηθοποιός στο μόνιμο δυναμικό του ΘΟΚ (1999-2001, 2007-2012).

Προτάθηκε για Βραβείο Σκηνοθεσίας στα Βραβεία Θεάτρου ΘΟΚ για τις παραστάσεις Ορλάντο (2003-2005), Ο Δολοφόνος του Λάϊου και τα Κοράκια (2005-2007) και Evelyn Evelyn (2011-2013). Επιπρόσθετα, ήταν υποψήφια για Βραβείο Β΄ Γυναικείου Ρόλου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την ταινία Kalabush. Ήταν επίσης μία από τις 50 υποψηφίους για το Ευρωπαϊκό Βραβείο «New Theatrical Realities» για την περίοδο 2011-2012 των European Premio Theatre Awards.

Τιμήθηκε με το Βραβείο Υποκριτικής στα Βραβεία ΘΟΚ/Μελίνα Μερκούρη (για τις θεατρικές περιόδους 2001-2003) για την ερμηνεία της στο έργο Παιδιά ενός Κατώτερου Θεού (ΘΟΚ), με το Βραβείο Θεατρικής Διασκευής/Μετάφρασης για το Evelyn Evelyn (για τις θεατρικές περιόδους 2011-2013) σε συνεργασία με τους ηθοποιούς της παράστασης, με το Βραβείο Καλύτερης Παράστασης Παιδικού/Νεανικού Έργου για το Κάλι-Καντζάρ & ΣΙΑ!… (για τις θεατρικές περιόδους 2011-2013) καθώς και με το Βραβείο Δημιουργού της Χρονιάς (2012) από το περιοδικό Madame Figaro.

Το 2004 ίδρυσε την Θεατρική Ομάδα Persona.

Έκανε το τηλεοπτικό της ντεμπούτο ως ηθοποιός το 2015, όταν έπαιξε το ρόλο της μητέρας του Φίλιππου, στη δραματική σειρά του Ant1 Κύπρου "Δίδυμα φεγγάρια (2015)", σε σκηνοθεσία Ανδρέα Γεωργίου, Κώστα Αναγνωστόπουλου και Θεοδόση Οικονομίδη.

Στον κινηματογράφο έπαιξε στη δραματική μεγάλου μήκους ταινία "Καλαμπούς (Kalabush) (2012)", σε σκηνοθεσία Άδωνι Φλωρίδη και Θεόδωρου Νικολαϊδη.

periergos.grΠροσθήκη νέας απάντησης