Γιατί οι Βιταμίνες και τα Ιχνοστοιχεία είναι απαραίτητα στον οργανισμό του βρέφους;


Απαντήσεις

 • Σίδηρος
  Η έλλειψη Σιδήρου προκαλεί στο βρέφος και κατ' επέκταση, στο μεγαλύτερο παιδί, αναιμία.Ο Σίδηρος στο μητρικό γάλα είναι στο μέγιστο βαθμό βιοδιαθέσιμος σε σχέση με το γάλα αγελάδος. Επομένως, είναι επιβεβλημένος ο εμπλουτισμός των γαλάτων 1ης και 2ης βρεφικής ηλικίας, σε σίδηρο. Τα Sanilac είναι εμπλουτισμένα με Σίδηρο, σε ποσότητα και μορφή τέτοια που να εξασφαλίζεται στο βρέφος η υψηλή βιοδιαθεσιμότητά του.
 • Χαμηλή περιεκτικότητα σε Να.
  Τα Sanilac έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε Na, ανάλογη με του μητρικού γάλακτος. Η ανταλλαγή Νατρίου στους νεφρούς, συνδέεται στενά μ' αυτή του Ασβεστίου. Αύξηση της πρόσληψης νατρίου, έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη αποβολή ασβεστίου με τα ούρα.
 • Ταυρίνη
  Τα Sanilac είναι ενισχυμένα σε Ταυρίνη, ένα απαραίτητο αμινοξύ που ο οργανισμός του βρέφους δεν μπορεί να συνθέσει, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες της ζωής του. Η Ταυρίνη βρίσκεται σε υψηλότερα ποσοστά στο μητρικό γάλα σε σχέση με αυτά των βρεφικών γαλάτων.Έχει αποδειχτεί ότι, προωθεί και διευκολύνει την απορρόφηση Σιδήρου. Επιπλέον, η Ταυρίνη παίζει σημαντικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου και της οπτικής οξύτητας, και διευκολύνει τη διάσπαση και απορρόφηση των λιπών
 • Φώσφορος
  Η περιεκτικότητα του Sanilac και σε Φώσφορο είναι σε επίπεδα τέτοια που να μην προκαλείται πρόβλημα στην απορρόφηση Σιδήρου. Είναι γνωστό ότι, υψηλή περιεκτικότητα φωσφορικών αλάτων, δημιουργεί αδιάλυτα συμπλέγματα σιδήρου, με αποτέλεσμα να αναχαιτίζεται η απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό.
 • Ασβέστιο
  Η έλλειψη Ασβεστίου οδηγεί σε παθολογικές καταστάσεις σχετιζόμενες με τα οστά (ραχίτιδα, οστεοπόρωση).Το Sanilac είναι εμπλουτισμένο σε Ασβέστιο. Η περιεκτικότητα σε Ασβέστιο στα βρεφικά γάλατα πρέπει να μην είναι υπερβολική διότι δημιουργεί πρόβλημα στη βιοδιαθεσιμότητα του Σιδήρου. Το Ασβέστιο συναγωνίζεται δυναμικά, παράγοντες που προωθούν την απορρόφηση Σιδήρου, όπως π.χ.τη Λακτόζη.
 • Ιώδιο
  Το Sanilac είναι ενισχυμένο με Ιώδιο. Το Ιώδιο είναι στοιχείο απαραίτητο για την παραγωγή των Θυρορμονών. Η έλλειψή του προκαλεί διανοητική καθυστέρηση, ανώμαλη ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος και οδηγεί στον κρετινισμό
 • Σελήνιο
  Πρόκειται για ένα ιχνοστοιχείο που είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Το Σελήνιο είναι απαραίτητο συστατικό της GPx (perοxidase glutathione) η οποία προστατεύει τις κυτταρικές μεμβράνες από οξείδωση. Στα νεογέννητα, το Σελήνιο απαντάται στο αίμα τους, σε χαμηλή όμως συγκέντρωση σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά και τους ενήλικες. Το Sanilac έχει εμπλουτιστεί με Σελήνιο, προκειμένου να υποβοηθήσει τον οργανισμό του βρέφους.
 • L-Καρνιτίνη
  Η Καρνιτίνη είναι ένα αμινοξύ που χρησιμοποιείται κυρίως από τον οργανισμό για να μεταφέρει τα μακράς αλύσου λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων όπου εκεί χρησιμοποιούνται για ενεργειακή διάσπαση. Η Καρνιτίνη έχει περιληφθεί στη σύνθεση του Sanilac.
 • Ινοσιτόλη
  Η Ινοσιτόλη είναι μια βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα των Βιταμινών Β. Είναι απαραίτητη για τη σωστή δόμηση των κυτταρικών μεμβρανών και συμβάλλει στη μεταφορά και αποδόμηση των λιπιδίων, γι'αυτό και συνδέεται σαφώς με τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα. Σημαντικό ρόλο παίζει και στη σωστή ανάπτυξη του νευρικού συστήματος. Το Sanilac έχει εμπλουτιστεί με Ινοσιτόλη.
 • Χολίνη
  Η χολίνη δεν είναι ακριβώς βιταμίνη αλλά θα μπορούσε ορθότερα να χαρακτηριστεί ως ένα απαραίτητο στοιχείο διότι δεν συντίθεται από τον οργανισμό του βρέφους, τουλάχιστον κατά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Η προσφορά της είναι σημαντική στις βιολειτουργίες του οργανισμού και συνοψίζοντας : α) χρησιμοποιείται στη σύνθεση των φωσφολιπιδίων που είναι βασικοί δομικοί λίθοι των κυτταρικών μεμβρανών, β) είναι πρόδρομος ουσία της ακετυλοχολίνης, ουσίας που συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση της μυικής δύναμης, της μνήμης και άλλων βιολειτουργιών. Το Sanilac είναι ενισχυμένο με χολίνη
 • Βιταμίνες
  Οι βιταμίνες είναι απαραίτητα συστατικά για τη σωστή ανάπτυξη του οργανισμού, παίζοντας η κάθε μια διαφορετικό φυσιολογικό ρόλο:
  Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για τη σωστή όραση και υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αντικαρκινογόνο δράση.
  Η βιταμίνη D ρυθμίζει τον μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου, η δε έλλειψή της προκαλεί ραχίτιδα στα παιδιά και οστεομαλακία στους ενήλικες.
  Η βιταμίνη Ε έχει κυρίως αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας από την οξείδωση τα ακόρεστα λιπίδια στις βιολογικές μεμβράνες.
  Η βιταμίνη Κ σχετίζεται με την πήξη του αίματος, παίζοντας ρόλο στη βιοχημική σύνθεση και ρύθμιση της προθρομβίνης.
  Η βιταμίνη C έχει πολλαπλή δράση: προστατεύει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, αυξάνει την απορρόφηση του σιδήρου, συμμετέχει στην υδροξυλίωση της προλίνης κατά το σχηματισμό του κολλαγόνου και έχει ανοσολογική και αντιβακτηριακή δράση. Η υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ), έχει αποδειχθεί ότι βοηθά την καλύτερη απορρόφηση Fe από τον οργανισμό του βρέφους.
  Η βιταμίνη Β1 (παλαιότερα γνωστή ως ανευρίνη) είναι απαραίτητη στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, η δε έλλειψή της προσβάλει τα νεύρα (νόσος Beri-Beri), την καρδιά και τους νεφρούς.
  Η βιταμίνη Β2 παίζει σημαντικό ρόλο σε όλες τις οξειδο - αναγωγικές αντιδράσεις και κυρίως στην κυτταρική αναπνοή.
  Η βιταμίνη Β6 παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών.
  Η βιταμίνη Β12 και το φολικό οξύ έχουν παρεμφερή δράση και η έλλειψή τους προκαλεί μεγαλοβλαστική αναιμία.
  Η νιασίνη είναι πολύ σημαντική διότι, η έλλειψή της οδηγεί στα συμπτώματα της νόσου πελλάγρα.
  Το παντοθενικό οξύ αποτελεί συστατικό του ακέτυλο-συνένζυμου Α, συνδέοντας τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, λιπών και αμινοξέων.
  Η βιοτίνη αποτελεί συνένζυμο για έναν σημαντικό αριθμό ενζύμων που εμπλέκονται σε αντιδράσεις καρβοξυλίωσης.
Πολύ ωραία άρθα μπράβο. 

Επίσης θα βρείτε πολλά άρθρα για την υγεία, το fitness, την διατροφή, και την γυμναστική εδώ: Fitness

Προσθήκη νέας απάντησης