Γιατί η υπέρυθρη θέρμανση μαρμάρου είναι οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον;


Απαντήσεις

Η επιτοίχια θέρμανση μαρμάρου είναι φιλική προς το περιβάλλον για τους εξής λόγους:

  1. Στην κατασκευή τους καταναλώνεται ελάχιστη ενέργεια και  δημιουργούνται  ελάχιστοι ρύποι  διότι το μεγαλύτερο κομμάτι του σώματος είναι από φυσικό προϊόν (μάρμαρο ή γρανίτη).
  2. Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στον  τόπο χρήσης δεν παράγει ρύπους.Τα θερμαντικά σώματα μαρμάρου μπορούν βέβαια να τροφοδοτηθούν και απευθείας με ρεύμα από ΑΠΕ.
  3. Τα σώματα έχουν πάρα πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής ώστε να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον λόγω  μιας αναγκαίας ανακύκλωσης μετά από μικρό χρονικό διάστημα.
  4. Δεν ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα με προϊόντα καύσης.

Επιπλέον:

1.  Ο συντελεστής απόδοσης πλησιάζει το 100% (99,9%) διότι πρόκειται για άμεση μετατροπή ηλεκτρικής ενέργειας σε θερμότητα και μάλιστα η μετατροπή γίνεται μέσα στον προς θέρμανση χώρο.

2. Η θέρμανση με υπέρυθρη ακτινοβολία εξ’ ορισμού και επιστημονικώς αποδεδειγμένα μετατρέπεται σε θερμότητα μόνο κατά την επαφή με στερεό σώμα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα δομικά στοιχεία (τοιχοποιίες) απορροφούν μεγάλο μέρος της θερμότητας αυτής.

Ως αποτέλεσμα αυτού η φέρουσα ξηρή μόνωση, ( τοιχοποιία) στεγνώνει διώχνοντας την υγρασία έως και 30% προς τα έξω.

Δηλαδή αύξηση του πάχους της τοιχοποιίας που λειτουργεί ως μονωτικό μέσο κατά 30%. Τεράστιο πλεονέκτημα.

3. Εκτός όλων των υπολοίπων σημαντικό είναι η ποιότητα θέρμανσης και η θερμική άνεση που προσφέρει η θέρμανση μαρμάρου. Η υγρασία παραμένει σταθερή χωρίς να υπόκειται η ατμόσφαιρα σε αφύγρανση.

Εκ ανατομίας ο άνθρωπος είναι σχεδιασμένος να θερμαίνεται με τον ήλιο και τα μάρμαρα αποτελούν αντιγραφή αυτής της λειτουργίας.

Για αυτό και το ανθρώπινο δέρμα εκλαμβάνει την θερμοκρασία από τα μάρμαρα ως 3 βαθμούς ανώτερης της πραγματικής.

Θυμηθείτε τα  Tepidarium* στην αρχαιότητα όπου τοποθετούσαν καυτές πέτρες από τον ήλιο σε εσωτερικούς χώρους για θέρμανση.

* θερμά λουτρά των αρχαίων ρωμαίων

elith.euΠροσθήκη νέας απάντησης