Γιατί η θάλασσα είναι μπλε;


Απαντήσεις

Το χρώμα της θάλασσας σχετίζεται με την ανάκλαση και την απορρόφηση του ορατού μέρους του ηλεκτρομαγνητικόυ φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας. Το ορατό μέρος του φάσματος είναι αυτό που αντιλαμβάνεται το ανθρώπινο μάτι (είναι δηλ. το φως) και αποτελείται από τρια βασικά χρώματα: μπλε, πρασινο και κόκκινο.

Έτσι η θάλασσα απορροφά το πράσινο και κόκκινο μέρος του ορατού φάσματος και ανακλά το μπλε, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τη θάλασσα μπλε

Μα ασφαλώς επειδή ο ουρανός είναι γαλάζιος και αντανακλά το χρώμα του. Αυτό δεν περίμενες να ακούσεις; Χάρηκες; Είδες πόσο εύκολη ήταν η απάντηση; Κρίμα όμως που είναι και ΛΑΘΟΣ! Από το σχολείο μάθαμε πως το νερό είναι άχρωμο και άγευστο. Μόνο που ο ορισμός μπάζει «νερά» από παντού.

Τότε γιατί η θάλασσα είναι γαλάζια; Γιατί πολύ απλά το νερό δεν είναι άχρωμο, είναι μπλε! Τώρα θα καταλάβεις γιατί...


Ο Ισαάκ Νεύτωνας ανακάλυψε ότι το φως είναι το σύνολο όλων των χρωμάτων (μπλε+ κόκκινο + ...). Επομένως όταν βλέπεις ένα άσπρο ένα αυτοκίνητο (πχ.) συμβαίνει το εξής: Το ηλιακό (λευκό) φως χτυπά πάνω στο αυτοκίνητο, αντανακλάται και φτάνει στα μάτια σου ΧΩΡΙΣ να «αλλοιωθεί». Αντίθετα σε ένα χρωματιστό αυτοκίνητο το φως θα υποστεί «αλλοίωση»: Το υλικό του αυτοκινήτου (μόρια) θα «απορροφήσει» κάποιο χρώμα σε μεγαλύτερη αναλογία και έτσι θα φαίνεται σε εμάς πχ. κόκκινο. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και με το νερό. Τα μόρια του νερού έχουν την ιδιότητα να απορροφούν το πορτοκαλί και κοκκινωπό χρώμα από το ηλιακό φως σε μεγαλύτερη αναλογία. Έτσι «περισσεύει» περισσότερο μπλε το οποίο φτάνει στα μάτια μας.

δεν ρώτησες αλλά...
...τότε γιατί το νερό σε ένα ποτήρι είναι άχρωμο;

Γιατί το (μισογεμάτο ή μισοάδειο, ανάλογα πως το βλέπεις) ποτήρι νερό περιέχει μια πολύ μικρή ποσότητα για να μπορέσεις να καταλάβεις τη διαφορά. Αν δοκιμάσουμε να γεμίσουμε μια μπανιέρα ή μια πισίνα(με άσπρα πλακάκια) θα διαπιστώσουμε πως το νερό αρχίσει να αποκτά αυτό το μπλε χρώμα.
...γιατί σε μερικές θάλασσες το μπλε χρώμα είναι πιο έντονο και σε άλλες πιο ανοιχτό;

Η θάλασσα δεν αποτελείται μόνο από νερό. Αποτελείται εκτός των άλλων και από φυτοπλαγκτόν και ζωοπλαγκτόν τα οποία επηρεάζουν το χρώμα του νερού. Το φυτοπλαγκτόν πχ. απορροφά λίγο μπλε και λίγο κόκκινο χρώμα παραπάνω, οπότε δίνει στη θάλασσα μια πιο πρασινωπή απόχρωση. Σε μεγάλη ποσότητα θα αλλοιώσει τελείως το γαλάζιο χρώμα της θάλασσας.

Προσθήκη νέας απάντησης