Γιάννης Κρητικός Βιογραφία


Βιογραφικό σημείωμα του έλληνα μουσικού Γιάννη Κρητικού.

Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Ο μουσικός -λυράρης- Γιάννης Κρητικός, γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου του 1986 στο Ηράκλειο της Κρήτης, αλλά ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Από πολύ μικρός εκδήλωσε την αγάπη του για τη μουσική, όταν σε ηλικία τριών ετών άρχισε να παίζει χωρίς να τον διδάξει κανένας πάνω σ ένα πιανάκι-παιχνίδι που του είχαν αγοράσει οι γονείς του όλα τα τραγουδάκια που μάθαινε στο παιδικό σταθμό και όσα άκουγε από το ραδιόφωνο.

Στα εννιά του χρόνια άρχισε να διδάσκεται την κρητική λύρα, ενώ παράλληλα μάθαινε κρητικούς και παραδοσιακούς χορούς στο Λύκειο Ελληνίδων Ηρακλείου. Μετά τη λύρα, άρχισε να μαθαίνει ντραμς, κιθάρα, μπάσο, λάουτο, μαντολίνο, τουμπελέκι.

Συμμετείχε σε σχολικά και νεανικά γκρουπάκια, που έπαιζαν κυρίως ροκ μουσική (guest σε εμφανίσεις του συγκροτήματος «ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ»), ενώ παράλληλα ταξίδεψε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού ως χορευτής του Λυκείου των Ελληνίδων.

Τελειώνοντας τις σπουδές του στο Γενικό Λύκειο, έκανε 2 χρόνια μουσικές σπουδές στην Αθήνα, και στη συνέχεια ξεκίνησε συνεργασία με τον Νίκο Νομικό και τον Μιχάλη Δημητριάδη.

Μετά δούλεψε για λίγο στην επαρχία και στη συνέχεια το χειμώνα του 2006 συνεργάστηκε με τον Πέτρο 'Ιμβριο, την Ελένη Καρουσάκη, και τον Χάρη Κώστοπουλο στο CAN - CAN.

Ακολούθησε συνέχεια της συνεργασίας με τον Πέτρο 'Ιμβριο για δύο σεζόν στο «ΕΜΠΑΤΗ», μαζί με τη Σαμπρίνα και τον Σπύρο Σπυράκο.

Εκεί γνώρισε μέσω του Πέτρου τον παραγωγό -- στιχουργό -- συνθέτη Γιάννη Λιόντο, με την πολύτιμη συμβολή του οποίου κυκλοφόρησε το πρώτο του CD, με τίτλο «ΕΧΩ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΙΚΑ» που περιέχει την επιτυχία "ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ" και ποικιλία τραγουδιών λαϊκών και παραδοσιακών.

Είναι ένας τυπικός Αιγόκερως με ωροσκόπο Τοξότη, κι αυτό σημαίνει ότι συνδυάζει τη δύναμη, το πείσμα, την υπευθυνότητα και την φιλοδοξία με τον αυθορμητισμό, τη δίψα για καινούργια πράγματα και την αγάπη για τα ταξίδια και την τέχνη.

Την κρητική λύρα ο Γιάννης τη χρησιμοποιεί πάντα, σε όλες του τις εμφανίσεις γιατί θέλει να ακούγεται η φωνή της που «μιλά» στον κόσμο, και είναι ένα στιγμιότυπο ανάμεσα στο υπόλοιπο πρόγραμμα των μαγαζιών που εμφανίζεται, αλλά απολύτως απαραίτητο για κείνον, που κουβαλά πάντα τη Κρήτη μέσα του.
 Προσθήκη νέας απάντησης