Είδα στον ύπνο μου σταυρό. Τι είναι;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Το μαρτυρικό και ιερό ταυτόχρονα αυτό σχήμα, στα όνειρα, προοιωνίζει σε γενικές γραμμές «γολγοθάδες» που θα ανηφορίσουμε.

Αν απλά δεις σταυρό θα περάσεις ένα διάστημα με δυσκολίες, αν φοράς χρυσό σταυρό θα πάρεις μεγάλη στενοχώρια. Αν ονειρευτείς ότι προσεύχεσαι και ότι κάνεις το σταυρό σου θα πάρεις ανακούφιση γιατί θα λύσεις κάποια προβλήματα που έχεις.Ο σταυρός είναι το συμβολο του Χριστιανισμού και συμβολίζει τα Πάθη και το βασανισμού του Ιησού Χριστού. Κατά τον ονειροκρίτη, ο σταυρός στα όνειρα μας είναι οιωνός για βάσανα και προδοσίες.

Γενικά, λοιπόν, αν ονειρευτείτε σταυρό να περιμένετε στενοχώριες και δυσκολίες.

Αν είσαι γυναίκα και δεις στο όνειρο σου ένα σταυρό ή απλώς το σχήμα του, είναι προμήνυμα για βάσανα που θα έρθουν πάνω σου. Αν είσαι παντρεμένη, τα βάσανα θα αφορούν το γάμο σου - πιθανώς αυτά να προέλθουν από προδοσία του συζυγου.

Αν μια νέα κοπέλα δει σταυρό στο όνειρό της, σημαίνει ότι θα έχει προβλήματα είτε με την ερωτική σχέση της είτε στη δουλειά της με συνεργάτες που θα την κατηγορήσουν. Αν όμως προσέξει και έχει πίστη στον εαυτό της, τα προβλήματα θα ξεπεραστούν.

Αν ένας άντρας δει στο όνειρό του σταυρό, σημαίνει ότι οι δουλειές του δεν θα πάνε καλά και πιθανώς να χάσει λεφτά αν δεν προσέξει τους συνεργάτες του και ειδικά αυτούς που του λένει ότι πρέπει να τους εμπιστεύεται.

Αν δεις σταυρό πάνω σε εκκλησία να φέγγει από μακρυά, σημαίνει ότι θα ακούσεις κάποια άσχημη είδηση ή αρρώστια.

Αν ονειρευτείς σταυρούς σε νεκροταφείο ή πάνω σε τάφο και ανθρώπους να κλαίνε, αυτό θεωρείται προμήνυμα για θάνατο.

Αντίθετα, για μια νέα γυναίκα που θα δει απλώς τον τάφο με τον σταυρό είναι οιωνός για γάμο ενώ για την παντρεμένη είναι σημάδι για παιδί.

www.oneirokriths123.comΑνάμεσα στα πολλά όνειρα που έχουν να κάνουν με τέτοια θέματα, μερικά αναφέρονται ευθέως στη σταύρωση. Η ερμηνεία τους είναι ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα, ανάμεσα στ' άλλα και γιατί δίνει στοιχεία γι' αυτόν τον τρόπο εκτέλεσης. Αντιγράφουμε από τα Ονειροκριτικά:

Να σταυρώνεται κανείς είναι καλό για όσους ταξιδεύουν στη θάλασσα, επειδή ο σταυρός είναι κατασκευασμένος από ξύλα και καρφιά όπως και το πλοίο, και το κατάρτι του είναι όμοιο με σταυρό. Είναι καλό και για τους φτωχούς, γιατί ο σταυρωμένος στέκει ψηλά και τρέφει πολλά όρνεα. Τα κρυφά τα φανερώνει γιατί ο σταυρός είναι ορατός σε όλους. Τους πλουσίους τους βλάπτει, μια και οι σταυρωμένοι σταυρώνονται γυμνοί και χάνουν τις σάρκες τους. Σε ένα άγαμο άντρα, επειδή ο σταυρωμένος δένεται, προλέγει γάμο αλλά όχι ολότελα συμφέροντα. Η ίδια λογική ισχύει και για τις φιλίες και τους συνεταιρισμούς. Τους δούλους τους ελευθερώνει, γιατί οι σταυρωμένοι δεν υποτάσσονται σε κανέναν. Όσους θέλουν να ζήσουν στην πατρίδα τους, αυτούς που καλλιεργούν τη δική τους γη και όποιους φοβούνται να μην εκδιωχθούν από κάπου, τους διώχνει και δεν τους αφήνει να παραμείνουν στο σημείο όπου βρίσκονται, γιατί ο σταυρός εμποδίζει να πατήσει κανείς στη γη. Να ονειρευτεί κανείς ότι σταυρώθηκε μέσα σε πόλη σημαίνει εξουσία ανάλογη με τον τόπο στον οποίο στήθηκε ο σταυρός.
Πρόκειται για ένα ενδεικτικό παράδειγμα του τρόπου ανάλυσης των ονείρων από τον Αρτεμίδωρο. Το όνειρο αλλάζει σημασία ανάλογα με την κοινωνική θέση, την εργασία, τις έγνοιες που απασχολούν τον ονειρευτή. Δεν υπάρχουν απαράβατοι κανόνες, μια αμφιμονοσήμαντη αντιστοιχία μεταξύ συμβόλου της ονειρικής εικόνας και της ερμηνείας που δίνεται. Όσον αφορά το θέμα μας, ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι όχι μόνο επιβεβαιώνει το γεγονός πως επρόκειτο για μια πολύ διαδεδομένη ποινή, αφού εισέρχεται στα όνειρα με συχνότητα που να μπορεί να αποτελέσει κατηγορία προς ανάλυση, αλλά μας μαθαίνει πως συνήθης τύπος σταυρού είναι ο ξύλινος, του οποίου οι βραχίονες καρφώνονται και δεν δένονται, ενώ η αναφορά στα καρφιά συγκεκριμένα δείχνει πως η σταύρωση με ήλωση δεν ήταν εξαίρεση. Ωστόσο διαδεδομένη πολύ είναι και η σταύρωση με δέση. Μας δείχνει πως ο σταυρωμένος έμενε μέρες πάνω στο σταυρό, όχι μόνο μέχρι να πεθάνει -διαδικασία μακροχρόνια και λίαν επίπονη- αλλά και μετά το θάνατό του. Η αταφία ήταν μια επέκταση της τιμωρίας όχι μόνο για τον κατάδικό αλλά και για το βλέμμα του ζωντανού που έπρεπε να παραδειγματιστεί. Η χαριτωμένη ιστορία της χήρας της Εφέσου, την οποία διηγείται ο Πετρώνιος στο Σατιρικό του, που ξεκινά με άταφους σταυρωμένους, ας έρθει αρωγός μας μαζί με το Μαρτιάλη που σε ένα επίγραμμα από το Liber Spectaculorum (Βιβλίο των Θεαμάτων), γράφει για την τιμωρία του ληστή Laurelus:

Όπως ο Προμηθέας δεμένος πάνω στο σκυθικό βουνό, έτρεφε με το στήθος του τ' ακούραστο πουλί, έτσι στο καλλιδόνιο αγριογούρουνο τη γυμνή του σάρκα δίνει ο Laurelus κρεμασμένος πάνω στο σταυρό. Οι ξεσκισμένοι του μηροί πέφτουν κομμάτια και στο σώμα του ολόκληρο σώμα πια δεν υπάρχει.

Τέλος ενδιαφέρουσα είναι η τελευταία ερμηνεία. Σύμφωνα με το ότι κάτι μπορεί να σημαίνει το αντίθετό του, η ατίμωση της δημόσια σταύρωσης μετατρέπεται σε πολιτική επιτυχία.

Σημείωση: Όλες οι παραπομπές στον Αρτεμίδωρο είναι από την μετάφραση των Ονειροκριτικών που έκανε η Μαρία Μαυρουδή και εκδόθηκε από τις εκδόσεις Ιστός (2002). Το βιβλίο περιέχει, εκτός από την προσεκτική μετάφραση, ενδιαφέρουσα εισαγωγή και καλές σημειώσεις. Με την ευκαιρία, για την αρχαία γλώσσα το όνειρο είναι ενύπνια δραστηριότητα που έχει προφητική σημασία σε αντίθεση με το ενύπνιο που μιλά για ζητήματα του παρόντος.

 

σταυρόςΉρα το μικρό γιο μου να βουτάει σε θάλασσα φουρτουνιασμένη κ να πιάνει το ΣταυροΚαλημερα σας.ειδα στον υπνο μου πριν μερικες βδομαδες την μητερα μου που εχει πεθανει εδω κ 5μηνες να μου ψωναζει με το όνομα μου βαλαντω. Βεβαια δε θυμαμαι αν ημουν εντελως ξυπνια η λαγοκοιμομουν. Τι σημαινει αυτο?Τέσσερα είναι τα βασικά σύμβολα της ανθρωπότητας: η τελεία (ως κέντρο), ο κύκλος, ο σταυρός και το τετράγωνο. Και όλα αυτά είναι ο σταυρός των χεριών, που δίνει και εσωκλείει όλα τα υπόλοιπα, μετατρέποντας τον στο πιο μεγάλο και σημαντικό σύμβολο, που περικλείει τη ζωή και το ανθρώπινο πεπρωμένο, που ο χριστιανισμός προσέθεσε τις σημασίες της μετάνοιας και της θυσίας.

Είναι αδύνατο να περιγράψουμε όλες τις έννοιες που έχει ο σταυρός. Εμείς θα περιοριστούμε στο να προσθέσουμε ότι η παρουσία του στα όνειρα μας προειδοποιεί για την ανάγκη να ανακτήσουμε τα πρωτόγονα πιστεύω μας, από τα οποία έχουμε απομακρυνθεί. Αλλά, αν αντί να τον βλέπουμε στο στήθος μας, τον βλέπουμε στο έδαφος, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να σκεφτούμε που πάει η ζωή μας, αφού τα τέσσερα χέρια του σταυρού μας δείχνουν ότι είναι το τελευταίο μας σταυροδρόμι και ότι ακόμα μας μένει η δυνατότητα να ακολουθήσουμε οποιαδήποτε κατεύθυνση, είτε για να ανέβουμε προς τα πάνω (Βορράς=Ουρανός), για να κατέβουμε προς τα κάτω (Νότος=Κόλαση), για να γυρίσουμε στις ρίζες μας (Ανατολή=Αρχή), είτε για να παραιτηθούμε από το πεπρωμένο μας (Δύση=Τέλος).

Αν βλέπουμε έναν σταυρό γενικά συμβολίζει το θάνατο, τη θυσία, το μαρτύριο και τα βάσανα. Ίσως το όνειρο να μας λέει ότι έχουμε να κουβαλήσουμε έναν σταυρό. Ας αναρωτηθούμε τι μας κάνει να υποφέρουμε ή τι μας προκαλεί μεγάλες δυσκολίες.Καλησπέρα ήθελα να μοιραστώ το όνειρο μου μαζί σας προκειμένου κάποιος να μου εξηγήσει την ερμηνεία του. Το συγκεκριμένο φανέρωσε πως ήμουν παρα πολύ φοβισμένη από κάτι/ κάποιον και κράτησα από το μπράτσο ένα άτομο χωρίς να μου φανερώσει κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου του αλλά και χωρίς να έχω την αίσθηση οτι είναι δικό μου άτομο, στη συνέχεια έκλεισα τα μάτια μου και το αναφερόμενο άτομο μου έδωσε ένα μικρό ξύλινο σταυρό όπου το κράτησα και άρχιζα και έκανα την προσευχή μου ταραγμένη και φοβισμένη

Προσθήκη νέας απάντησης