Από που πήρε το όνομα της η Λάρισα;


Απαντήσεις

Πήρε το όνομά της από το Λάρισο, ο οποίος έχτισε την πρώτη πόλη περίπου 4.000 χρόνια πριν.

 

Χτίστηκε από τους Πελασγούς και το όνομά της, που σήμαινε φρούριο, το πήρε, κατά την παράδοση, από το όνομα του Λάρισου, γιου του Πελασγού. Σύμφωνα όμως με άλλη παράδοση, πήρε το όνομά της από τη νύμφη Λάρισα, που πνίγηκε στα νερά του Πηνειού κι ήταν μητέρα ή κόρη κάποιου ξακουστού Θεσσαλού ήρωα. Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι είναι αρχαιότατη και ιδρύθηκε λίγα χρόνια μετά την δημιουργία της Θεσσαλικής πεδιάδας, όταν οι προελληνικοί λαοί μετανάστευσαν στα μέρη τα εύφορα, που αποκαλύφθηκαν όταν η λεκάνη της Θεσσαλίας - μια τεράστια λίμνη - χύθηκε στο Αιγαίο πέλαγος.

livepedia.grΕτυμολογικός γρίφος για τους μελετητές, η λέξη λάρισα χρησιμοποιούταν από τους Πελασγούς για να περιγράψει λίθινη ακρόπολη ή οχυρό -Λάρισα λεγόταν και η Ακρόπολη του Άργους.

Το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί στην πόλη ίχνη που να ταιριάζουν σε αυτήν την περιγραφή, έχει οδηγήσει τους ιστορικούς να θεωρούν ότι η ονομασία προήλθε από αλλού και δόθηκε κατ' ευφημισμό. Κατά τη μυθολογική εκδοχή, πάντως, η Λάρισα ήταν σύζυγος του Ποσειδώνα και μητέρα του Αχαιού, του Φθία και του Πελασγού.

Προσθήκη νέας απάντησης