Τι είναι η κολάστρα;


Απαντήσεις

Κολάστρα ή κολόστρα ή κουλιάστρα ή γκουλιάστρα ή γουλιάστρα ή κλιάστρα (και άλλες παραλλαγές υπάρχουν) είναι το πρωτόγαλα, το πρώτο μετά τον τοκετό γάλα της γυναίκας και γενικά των θηλαστικών, το αρχαίο πύαρ, κίτρινο, πηχτό και γεμάτο λιπαρές ουσίες. Δάνειο από το λατινικό colostrum, μέσω του αρωμουνικού colastra. Λέξη σχεδόν πανελλήνια, αν και κυρίως ακούγεται στην Ήπειρο και τα άλλα κτηνοτροφικά μέρη.

Η κολάστρα, βρασμένη με αλάτι και με λίγο κανονικό γάλα, είναι εκλεκτό έδεσμα των κτηνοτρόφων. 'Οπως γράφει ο Χρήστος Χρηστοβασίλης, στο διήγημα Η καλύτερη μου αρχιχρονιά "Γκουλιάστρα λέγεται το πρώτο γαλά, ευτύς ύστερα από το γέννο της προβατίνας ή της γίδας, κι είναι το νοστιμότερο πράγμα, απ' όλα τα φαγητά, που φκιάνει το ευγολημένο και το τρισευλογημένο το γάλα". Και στο Κρυστάλλη: "Κάτσε στην πύρα πρώτα να ξεπαγώσεις και να φας. Σε νέκρωσεν η πάγρα, έχεις και τα γεράματα. Φέρε κολάστρα, Λάμπη".

Σις μέρες μας βρίσκει κανείς την κολάστρα και σε διαφημίσεις των καταστημάτων που πουλούν συμπηρώματα διατροφής. Τα χαπάκια colostrum τα εκτιμούν οι μποντιμπιλντεράδες - κάποιος αναρωτιόταν αν η κολιάστρα είναι παραφθορά του αγγλικού colostrum.

Γεράσιμος Αν. Μαρκαντωνάτος
Από το βιβλίο του Νίκου Σαραντάκου "Λέξεις Που Χάνονται"

Προσωπικά ως "κολάστρα" το έχω ακούσει.

Προσθήκη νέας απάντησης