Τι είναι το Σαρμάκο;


Τι σημαίνει και από προέρχεται η λέξη Σαρμάκο;

Απαντήσεις

Η σπάνια αυτή λέξη που δεν υπάρχει σε κανένα λεξικό έρχεται να ενώσει τα ρεμπέτικα με την ενετοκρατία. Πράγματι, είναι πολύ οικεία στους φίλους του ρεμπέτικου, επειδή υπάρχει στον τίτλο ενός τραγουδιού του Βαμβακάρη, Ο Μάρκος κάνει σαρμάκο. Υπάρχει και νεορεμπέτικη κομπανία με το όνομα Σαρμάκο. «Κάνω σαρμάκο» σημαίνει «στέκομαι αμίλητος, προσοχή, αποφεύγω να εκδηλωθώ». Στο τραγούδι, ο Μάρκος βλέπει την αγαπημένη του με άλλον, αλλά «κάνει σαρμάκο», «κάνει το κορόιδο», θα λέγαμε.

Διαβάζω στα Λαογραφικά Σύμμεικτα του Ν. Πολίτη ότι το σαμάρκο ή σαρμάκο ήταν πολύ διαδεδομένο «υβριστικό σχήμα», ιδίως στα παιδιά, με σχεδόν πανελλήνια εξάπλωση. Το σάρμακο γίνεται «δείχνοντας τον αντίχειρα και τον δείχτη του δεξιού χεριού, με τα άλλα δάχτυλα κλεισμένα» και ταυτόχρονα λέγοντας «κάνε σαρμάκο».

Ο Πολίτης σωστά ετυμολογεί το σαρμάκο ή σαμάρκο από το San Marco, τα λιοντάρια του Αγίου Μαρίνου που έχουν ανοιχτό το στόμα, έμβλημα πασίγνωστο από τα πολυάριθμα ενετικά φρούρια που όλα τους είχαν εντοιχισμένες πλάκες με ανάγλυφο το λιοντάρι, ή από τα προξενεία της Γαληνοτάτης. Από το σαμάρκο μια απλή αντιμετάθεση φτιάχνει το σαρμάκο, τύπος που είναι συχνότερος. Ωστόσο, ο Καραγάτσης στο Σέργιος και Βάκχος παρουσιάζει κάποιους νεοσύλλεκτους να χάσκουν «με το στόμα ανοιχτό σαμάρκο».Προσθήκη νέας απάντησης