Γιατί οι ελέφαντες δεν ξεχνούν;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

Το ρητό λέει «οι ελέφαντες δεν ξεχνούν» και οι επιστήμονες ερευνούν τους λόγους αυτής της φοβερής μνήμης. Μια έρευνα στην Κένυα απέδειξε ότι οι θηλυκοί αφρικανοί ελέφαντες έχουν μια εξαιρετική κοινωνική συμπεριφορά και θυμούνται όποιον έχουν συναντήσει στο παρελθόν. Όταν η οικογένεια συναντά άλλους ελέφαντες, η μεγαλύτερη σε ηλικία ελεφαντίνα ενημερώνει τους συντρόφους της ότι τους γνωρίζει και ότι πρόκειται «για παλιούς φίλους» ή, στην αντίθετη περίπτωση, ότι είναι ξένοι και δεν πρέπει να τους εμπιστεύονται.

Αποτέλεσμα αυτού του χαρακτηριστικού είναι οι οικογένειες των ελεφάντων να μην αναλώνονται σε περιπούς διαπληκτισμούς με άλλους ελέφαντες και να συγκεντρώνουν την προσοχή τους στην εξεύρεση τροφής και στην αναπαραγωγή. 

Όσο μεγαλύτερες και περισσότερο έμπειρες είναι οι μητέρες, τόσο καλύτερα ενημερώνουν την ομάδα για τους εχθρούς, οπότε η ομάδα παραμένει ήρεμη, η αναπαραγωγή είναι καλύτερη και τα μωρά θα είναι περισσότερο υγιή. Η δόκτωρ Κάρεν Μακόμπ, του Πανεπιστημίου του Σάσεξ στο Μπράιταν, η οποία ήταν επικεφαλής των Βρετανών και των Κενυατών ερευνητών, δήλωσε ότι οι οικογένειες των ελεφάντων μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις για εξεύρεση τροφής και για το λόγο αυτό πρέπει να αναπτύσσουν τη μνήμη τους και να διατηρούν την εικόνα των «κοινωνικών» τους επαφών. Αυτό όμως το προνόμιο το έχουν μόνο οι θηλυκοί ελέφαντες.Προσθήκη νέας απάντησης