Τι σημαίνει η λέξη Καμπαρντίζω;


Ποια είναι η έννοια και από που προέρχεται η λέξη Καμπαρντίζω;

Απαντήσεις

Το ρήμα καμπαρντίζω δεν έχει βέβαια καμιά σχέση με την καμπαρντίνα· σημαίνει «περηφανεύομαι, καμαρώνω, καυχιέμαι» και είναι δάνειο από το τουρκικό kabardim, αόριστο του kabarmak, που θα πει «φουσκώνω» τόσο με τη μεταφορική όσο και με την κυριολεκτική έννοια. Το καταγράφει ο Ανδριώτης στο ετυμολογικό του λεξικό. Δεν θα το βρείτε σε κανένα λεξικό, ίσως επειδή θεωρείται ιδιωματική λέξη.

Πράγματι, χρησιμοποιείται αρκετά στη Μακεδονία και ειδικά στην Κοζάνη, σε τοπική εφημερίδα της οποίας βρήκα ένα πικρό σχόλιο για τη ζημιογόνα αεροπορική γραμμή που χρησιμεύει «για να καμπαρντίζουμε ότι έχουμε αεροπλάνο», ενώ σε δραμινή εφημερίδα διάβασα για υπεύθυνους που καμπαρντίζουν σα γύφτικα σκεπάρνια όταν παινεύουν οι άλλοι τα πλεονεκτήματα της Δράμας. Κάποτε, με την επιρροή του περηφανεύομαι, και σε μέση φωνή: «καμπαρντίζεται σα ντο γκούρκο [τον διάνο] ότι κειος έναι κι άλλος δεν είναι» (Λήμνος).

Ωστόσο το έχω βρει και σε αθηναϊκές στιχομυθίες. Επιπλέον, σε άρθρο της Άθενς Βόις, το 2010, η Μανίνα Ζουμπουλάκη γράφει: «Το Γκάζι, μέσα στην κατά τα άλλα στραπατσαρισμένη πόλη, είναι σα να καμπαρντίζει που είναι 25, που βγαίνει τα βράδια με τρέλα και φοράει αμάνικα κολλητά μπλουζάκια». Θαρρώ πως πήρε και το καμπαρντίζω τα αθηναϊκά του διαπιστευτήρια.Προσθήκη νέας απάντησης