Τι είναι η Ντουτιά;


Τι σημαίνει η λέξη Ντουτιά;

Απαντήσεις

Η ντουτιά είναι η μουριά και ο καρπός της, το μούρο, λέγεται ντούτι. Δάνειο από τα τουρκικά, dut (μούρο), λέξη αραβικής αρχής. Η ντουτιά ακούγεται σπάνια, κυρίως στη Μακεδονία και στη Θράκη και δεν την έχουν τα νεότερα λεξικά. Η μουριά που κάνει μαύρα μούρα λέγεται καμιά φορά καραντουνιά, αλλά δεν γίνεται πάντα η διάκριση. Στην Πυρπολημένη γη της Ιφιγένειας Χρυσοχόου, υπάρχει μια σκηνή με παιδιά που σκαρφαλώνουν στην καραντουνιά και βάφονται με τα μούρα.

Στο διήγημα του Γιώργου Ιωάννου Το σπίτι του Κεμάλ, περιγράφεται μια επιβλητική ντουτιά με κόκκινα μούρα (που όμως τα φύλλα της ήταν σκληρά και δεν τα έτρωγαν οι μεταξοσκώληκες). Όταν το κείμενο έπεσε στις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2010 στο μάθημα της γλώσσας, δόθηκε εξήγηση ότι η ντουτιά είναι η συκομουριά.

Αυτό είναι λάθος, που ξεκινάει από το λεξικό του Δημητράκου. Η συκομουριά δεν είναι μουριά· είναι ακόμα μεγαλύτερο δέντρο, το οποίο κάνει καρπούς περίπου σαν τα σύκα, που όμως για να ωριμάσουν και να τρώγονται πρέπει να τα χαράξει κάποιος με το μαχαίρι· στην Κύπρο όπου υπάρχει μια αιωνόβια γιγαντιαία συκομουριά στην Αγία Νάπα -έχει γράψει ο Σεφέρης για τη «γέρικη συκομουριά»- τους καρπούς αυτούς τους λένε τουμπέζια.Προσθήκη νέας απάντησης