Τι σημαίνει ΔΕΚΟ;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις

ΔΕΚΟ σημαίνει Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και αναφέρεται σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, ο ΟΑΕΔ και η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου.

Δεκο σημαινει Δημοσιες Επιχειρησεις Και Οργανισμοιegw 3erw to allo...  otan rwtaei kapoios ti omada eisai, apantane DEKO. pou shmainei: Den Eimai Kamia Omada!  Kalooooooooo??  XAAAAAAAA...otan to prwtoakousa nomiza oti shmaine Δημοσία Εθνική Κληρονομιά kai mpika se auto to site gia na dw to O (ΔΕΚΟ)ti shmainei....ouf me kathisixasate ;-) 

http://el.wikipedia.org/wiki/Δημόσιες_Επιχειρήσεις_και_Οργανισμοί

 

 Το ακρωνύμιο ΔΕΚΟ σημαίνει Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί[1] και χρησιμοποιείται για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που ανήκουν στο Ελληνικό κράτος ή ελέγχονται από αυτό. Ορισμένες φορές ερμηνεύεται, μάλλον λανθασμένα, ως "Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας" (κάτι που θα γραφόταν "ΔΕΚΩ"). Πάντως η έννοια των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας (στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες) μπορεί να συμπίπτει λιγότερο ή περισσότερο με την έννοια των κρατικών επιχειρήσεων, χωρίς όμως να ταυτίζεται[2]. Επίσης χρησιμοποιείται, με διαφορετική έννοια συνήθως, ο όρος Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας αναφορικά με τις εταιρίες και οργανισμούς υπηρεσιών εκτός αγοράς, δηλαδή που δεν διαθέτουν τις υπηρεσίες ή τα "προϊόντα" τους προς πώληση στην αγορά, αλλά εκτελούν επιβοηθητικές κοινωνικές ή οικονομικές υπηρεσίες σε διάφορους τομείς, ή απλά διαθέτουν τις υπηρεσίες τους σε τιμές που καλύπτουν τα κόστη και όχι σε τιμές που θα καθόριζε μια ελεύθερη αγορά, δηλαδή αναφορικά με τις κρατικές ή μη-κρατικές μη-κερδοσκοπικές εταιρίες.

Ο Νόμος 3429/2005 ορίζει ως ΔΕΚΟ "κάθε ανώνυμη εταιρεία, στην οποία το ελληνικό δημόσιο δύναται να ασκεί άμεσα ή έμμεσα αποφασιστική επιρροή, λόγω της συμμετοχής του στο μετοχικό της κεφάλαιο ή της χρηματοοικονομικής συμμετοχής του ή των κανόνων που τη διέπουν"

Προσθήκη νέας απάντησης