Ποια είναι τα έθιμα του Πάσχα στην Ισπανία;


Απαντήσεις





Στη μεσαιωνική πόλη Verges της Ισπανίας, τη Μεγάλη Πέμπτη γίνεται ο παραδοσιακός "χορός του θανάτου" που περιλαμβάνει παρέλαση στους δρόμους. Όλοι όσοι παίρνουν μέρος είναι ντυμένοι με στολές και η διαδικασία τελειώνει με ανθρώπους ντυμένους σκελετούς που κουβαλούν κουτιά με στάχτες. Ο τρομακτικός χορός ξεκινάει τα μεσάνυχτα και συνεχίζεται για τρεις ώρες.





Την Κυριακή του Πάσχα, στην Ισπανία, κυρίως στην περιοχή της Καταλονίας, της Αραγονίας και της Βαλένθιας, οι νονοί, μετά την λειτουργία, προσφέρουν στα βαφτιστήρια τους τη “Mona” (λέξη που προέρχεται από τα αραβικά). Είναι, κατά κανόνα, ένα παραδοσιακό γλυκό, ένα είδος γλυκού ψωμιού (αλεύρι, μαγιά, γάλα, αυγό, βούτυρο, ζάχαρη) σαν το δικό μας τσουρέκι το οποίο διακοσμείται με αυγό ή αυγά βραστά, άλλοτε βαμμένα, άλλοτε σοκολατένια. Άλλη εκδοχή μπορεί να είναι μία τούρτα που τη στολίζουν με ‘φιγούρες’ που αρέσουν στα παιδιά και συνοδεύεται με ένα σοκολατένιο αυγό.

Το αυγό της “Mona” κατά το έθιμο το «τσουγκρίζουν» στο μέτωπο ενός άλλου φιλικού ατόμου.

Το αυγό δηλώνει, στην χριστιανική θρησκεία, το τέλος της νηστείας και την Ανάσταση.

Στην αρχαιότητα, οι αρχαίοι Έλληνες, συνήθιζαν να βάφουν αυγά και να τα τρώνε σε γιορτές την Άνοιξη, να τα «χαρίζουν» στους Θεούς ή να τα τοποθετούν στους τάφους (αρχαίοι Έλληνες, Αιγύπτιοι). Αργότερα το έθιμο θα συνεχιστεί με τους Ρωμαίους. Γενικά, σε αρκετούς πολιτισμούς τα αυγά ήταν συνώνυμο της ‘ζωής’ και της ‘γονιμότητας’.

Στην Ελλάδα, εξάλλου, λίγα χρόνια πριν, πολλοί αγρότες ‘έθαβαν’ κόκκινα αυγά τη Μεγάλη Εβδομάδα στο χωράφι τους γιατί πίστευαν ότι θα έχουν πιο εύφορη σοδειά.

Επίσης, τη Δευτέρα του Πάσχα ‘Lunes de Pascua’ ο ‘el día de la mona’ οι ισπανοί συνηθίζουν να κάνουν μια εκδρομή με φίλους τους για να γευτούν όχι μόνο τη “Mona” αλλά και άλλα παραδοσιακά εδέσματα.

Παροιμία της Καταλονίας: Πάσχα χωρίς αυγά, (είναι σαν) Χριστούγεννα χωρίς τουρόν.

Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά

Μαρία Διαμαντοπούλου

Προσθήκη νέας απάντησης