Τι είναι η θυλακίτιδα;


Κατηγορίες: 

Απαντήσεις





Πόσες φορές μετά την αποτρίχωση ή το ξύρισμα δεν έχετε αντικρίσει μικρά αντιαισθητικά σπυράκια στο σώμα ή το πρόσωπό σας; Πόσες φορές δεν έχετε προσπαθήσει με ένα τσιμπιδάκι να τραβήξετε τρίχες που έχουν γυρίσει προς τα μέσα; Αν χρησιμοποιείτε ξυραφάκια, ηλεκτρική μηχανή ή κερί για να απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, τότε καταλαβαίνετε για τι σας μιλάμε. Ευτυχώς, όμως, η θυλακίτιδα είναι ένα συνηθισμένο πρόβλημα που τις περισσότερες φορές λύνεται από μόνο του. Ωστόσο, τι γίνεται όταν τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά; Μπορεί μία τόση δα τριχούλα να σας στείλει ακόμα και στο χειρουργείο;

Η ταυτότητα της θυλακίτιδας
Τι είναι Φλεγμονή του θύλακα της τρίχας.
Τι φταίει Κάποιο μικρόβιο, συνήθως ο σταφυλόκοκκος, που ήδη υπάρχει στο δέρμα μας.
Τα συμπτώματα Ευαισθησία, ερεθισμός, κοκκίνισμα της μολυσμένης περιοχής και σπυράκια με πύον που στο κέντρο τους διακρίνεται η τρίχα.
Οι τύποι της Η επιφανειακή και η «εν τω βάθει» θυλακίτιδα. Στην πρώτη εμφανίζεται φλεγμονή γύρω από το θύλακα με μικρή φλύκταινα με πύον και στη δεύτερη επώδυνη, σκληρή διόγκωση με επιφανειακή φλύκταινα με πύον.

Πότε εκδηλώνεται
Το μικρόβιο γίνεται παθογόνο κάτω από ορισμένες συνθήκες, π.χ. παχυσαρκία, διαβήτης, τοπικές κακώσεις, τριβή (από τη χρήση ξυριστικών μηχανών και από τα στενά ρούχα), κακή υγιεινή της περιοχής, εφίδρωση. Καμιά φορά οφείλεται και σε δερματίτιδα από επαφή με λευκοπλάστ ή πετρελαιοειδή (π.χ. σε εργαζόμενους σε πρατήρια καυσίμων).

Άμεσα μέτρα
• Κάντε κομπρέσες με ζεστό νερό.
• Προμηθευτείτε από το φαρμακείο κρέμες που να περιέχουν αντιβιοτικό και πιθανόν κορτιζόνη, αν υπάρχει έντονη φλεγμονή.
• Πλένετε την περιοχή με αντιβακτηριακό σαπούνι 2 φορές την ημέρα.
• Μη μοιράζεστε πετσέτες με άλλους και πλένετέ τις καλά μετά από κάθε χρήση.
• Αλλάζετε κάθε μέρα τα ρούχα που έρχονται σε επαφή με τη μολυσμένη περιοχή.
• Χρησιμοποιείτε ειδικά φαρμακευτικά σκευάσματα που βοηθούν στην απελευθέρωση των τριχών.

vita.gr



Προσθήκη νέας απάντησης