Υποβλήθηκε από psilos την Δευ, 29/08/2016 - 10:32.
Κανένα λεξικό δεν έχει την πρέντζα, ίσως να τη θεωρούν παρακατιανή. Εδώ που τα λέμε η πρέντζα είναι παρακατιανή, τουλάχιστον κάποιες φορές. Πρέντζα είναι είδος τυριού ή παραπροϊόν της τυροκομίας. Η λέξη ακούγεται σε Ήπειρο, Επτάνησα, Αιτωλοακαρνανία και Πελοπόννησο. Κατά τον Ν. Πολίτη, είναι δάνειο από το ιταλικό sbrinzo, αλλά πιο πειστική βρίσκω την άποψη ότι πρόκειται για δάνειο από τα ρουμάνικα (brinza).
Το κακό είναι ότι κατά περιοχή η σημασία της λέξης διαφέρει· στην Κεφαλονιά είναι ένα μίγμα που φτιάχνουν δουλεύοντας με θυμάρι και λάδι τα τρίμματα φέτας που έχουν απομείνει στο βαρέλι· στην Ήπειρο είναι μαλακό χλωρό τυρί, αλλά στο Αιτωλικό είναι σκληρό αποβουτυρωμένο. Πάντως, τις περισσότερες φορές είναι δεύτερη ποιότητας, τυρί του φτωχού.
Πράγματι, ο πάμφτωχος Κοτζιούλας θυμάται ότι, ως μαθητής, το συνηθισμένο του προσφάι ήταν «αρμυρή πρέντζα σε φύλλα κουτσουπιάς» (που χρησίμευαν και για περιτύλιγμα και για πιάτο).
Για να μας αναφέρετε οποιοδήποτε πρόβλημα (σφάλμα, ανακρίβεια, θέμα που αφορά πνευματικά δικαιώματα κ.τ.λ.) σχετικά με αυτή την καταχώρηση, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας μέσω της φόρμας επικοινωνίας.
Απαντήσεις
Κανένα λεξικό δεν έχει την
Κανένα λεξικό δεν έχει την πρέντζα, ίσως να τη θεωρούν παρακατιανή. Εδώ που τα λέμε η πρέντζα είναι παρακατιανή, τουλάχιστον κάποιες φορές. Πρέντζα είναι είδος τυριού ή παραπροϊόν της τυροκομίας. Η λέξη ακούγεται σε Ήπειρο, Επτάνησα, Αιτωλοακαρνανία και Πελοπόννησο. Κατά τον Ν. Πολίτη, είναι δάνειο από το ιταλικό sbrinzo, αλλά πιο πειστική βρίσκω την άποψη ότι πρόκειται για δάνειο από τα ρουμάνικα (brinza).
Το κακό είναι ότι κατά περιοχή η σημασία της λέξης διαφέρει· στην Κεφαλονιά είναι ένα μίγμα που φτιάχνουν δουλεύοντας με θυμάρι και λάδι τα τρίμματα φέτας που έχουν απομείνει στο βαρέλι· στην Ήπειρο είναι μαλακό χλωρό τυρί, αλλά στο Αιτωλικό είναι σκληρό αποβουτυρωμένο. Πάντως, τις περισσότερες φορές είναι δεύτερη ποιότητας, τυρί του φτωχού.
Πράγματι, ο πάμφτωχος Κοτζιούλας θυμάται ότι, ως μαθητής, το συνηθισμένο του προσφάι ήταν «αρμυρή πρέντζα σε φύλλα κουτσουπιάς» (που χρησίμευαν και για περιτύλιγμα και για πιάτο).
Προσθήκη νέας απάντησης